CREAREA UNUI COSTUM BESPOKE

Croitoria bespoke este o artă a frumuseții ce îmbină creativitatea și stilul vestimentar.

     Costumul creat pe comandă este un obiect vestimentar de lux, în care finețea cusăturilor și unicitatea țesăturilor vă stau la dispoziție în Atelierul de creatie Claudiu Ungureanu, în număr de peste câteva mii de culori și desene, care oferă posibilitatea unei experiențe unice. Purtătorul unui costum personalizat iese în evidență indiferent de circumstațe datorită opulenței subtile redate prin atenția la cele mai mici detalii.

    Procesul de creație a unei ținute la comandă, realizată în atelierul nostru, constă în parcurgerea unor pași simpli care se bazează pe relația dintre maiestrul croitor si client .

1

CONSILIEREA VESTIMENTARĂ.
Alegerea țesăturii și designul ținutei

Consilierea vestimentară este realizată de specialiștii Atelierului de creație Claudiu Ungureanu ,  care vă vor ghida pe toată durata procesului .

     Clientul se întâlnește și discută cu consilierul vestimentar despre el și obiceiurile sale, iar apoi își exprimă preferințele pentru croială și materialul din care v-a fi confecționat costumul. Întrebările consilierului sunt structurate cu precizie pentru a afla: ce lifestyle are acesta, unde și cand se v-a desfășura evenimentul. Astfel, un om de afaceri care deseori călătoreste cu avionul nu v-a avea aceleași dorințe ca, de exemplu, un bărbat care are cultura creativității vestimentare și intenționează să-și adauge în garderobă încă o ținută plină de originalitate.

     Echipa brand-ului nostru își formează o imagine despre client pe baza a ceea ce au văzut și auzit, astfel în mintea lor se creionează produsul finit. Datorită experienței acumulate timp de peste 25 de ani, aceștia intuiesc după cateva minute ce își dorește clientul, chiar daca acesta nu este încă hotărât.

   

2

LUAREA MĂSURILOR SI CREAREA TIPARULUI.

     Pasul următor constă în luarea măsurilor de către maistrul croitor, unde există peste douăzeci de puncte de măsurare, variind de la lățimea umerilor până la lungimea picioarelor. Croitorul are experiență de a vedea totul: El este acolo pentru a corecta asimetriile, pentru a îndrepta umărul și a alungi silueta.

     De asemenea, va îndruma clientul către tipul de tăietură care corespunde cu reperul antropo-morfologic a corpului. Unul, doi sau trei nasturi, buzunare cu refileți sau clape, rever șal ori ascuțit , șpitz sau crestate, culoarea căptușelii, numărul de buzunare din interior sau exterior; sunt unele detalii care valorifică sculptura ronde-bosse a costumului.

3

TĂIEREA MATERIALULUI DUPĂ CONTURUL TIPARULUI.

      Croiala este planul arhitectural al costumului!

     După luarea măsurilor, croitorul desenează pe hârtia speciala (pentru construit tiparul) forma sacoului, a pantalonilor și/sau a vestei. El se folosește de un sistem ingenios de calcule și de experiența pe care a acumulat-o de-alungul anilor.

     Apoi, croitorul trasează cu creta materialul după conturul tiparului, urmând să îl taie manual cu foarfeca. Această operațiune, ca și luarea măsurilor, reprezintă cheia succesului în realizarea unui costum bespoke (croitorie personalizata la comandă) deoarece face diferența dintre costumele confecționate în regim industrial. Totodată, acest tip de costum are rezervele de material stabilite în cazul în care dumneavoastră veți lua sau veți scădea în greutate. Se stabilește și tipul de canvas aplicat costumului (o furnitură specială confecționată din părul cozii de cal aplicată pe interiorul sacoului),  care dă formă piepților de la sacou, element ce valorifică calitatea acestuia.

4

COASEREA COSTUMULUI.

   

     Costumul este cusut în mod tradițional păstrând tradiția fabricării costumelor cu peste 200 de ani în urmă , când tăierea și coaserea țesăturilor se executau manual. În atelierul nostru singura îmbunătățire este tehnologizarea mașinilor de cusut liniare, spre deosebire de cele clasice cu pedală sau manivelă actionate manual.

    Pentru a-i da costumului forma dorită, peste materialul de stofă englezeasca, este cusut hand-made (prin metoda numita “pichir”) o furnitura din pânza , bumbac, postav sau păr din coada calului . Procedeul durează mult mai puțin în cazul sacourilor produse în serie, la care căptușeala este lipită, dar rezultatul nu este nicidecum la fel de bun ca atunci când acest pas se face hand-made.

 

5

PRIMA PROBĂ.

     Croiala și coaserea părților separate ale sacoului, pantalonilor și vestei cade în sarcina confecționerilor specializați în acest lucru. Aceștia însăilează costumul cu ață albă pentru prima probă.

     La această probă, numită în termeni de croitorie “proba crudă”,  este un moment foarte interesant deoarece clientul vede pentru prima oara cum materialul pe care l-a ales capătă forma având în vedere faptul că ținuta era doar în mintea lui si a specialiștilor din atelier.

     Aceasta este una din probele unde se fac modificări pentru proba a doua, marcând zonele unde necesită intervenții cu ajutorul boldurilor și a cretei.

     Teoretic, prima probă ar putea avea loc în câteva zile dacă comanda se află în perioada extra-sezon din an ( începând din luna octombrie pâna în luna martie ). În aglomerațiile din full-sezon (aprilie-septembrie), programarea poate dura chiar și mai mult de 3 săptămâni. Pentru cei care vor să aibă o experiență placută, eliminând stresul dinaintea evenimentelor, recomandăm programarea în timpul extra-sezon din an.

6

MONTAREA COSTUMULUI.

     După prima probă, costumul este încredințat din nou maistrului croitor, pentru a realiza a doua versiune, incluzând modificările convenite anterior.

     Astfel, o data cu intervențiile asupra costumului, tiparul gradat de carton suferă și el ajustări urmând a fi păstrat pentru viitoarele comezi.

7

A DOUA PROBĂ.

    La această probă veți îmbrăca ținuta completă, rafinând confortul costumului făra a cenzura mișcările .  De asemenea, pentru proba sacoului clientul v-a îmbrăca cămașa aleasă, urmând a fi modificată lungimea mânecii, iar lungimea pantalonului v-a fi dată după înălțimea tocului de la pantofi.

Ultimul specialist care işi aduce contribuția la realizarea costumului este călcătorul. El îi dă costumului forma finală, cu ajutorul fierului de călcat. Pentru întreținerea costumului , Atelierul de Creație Claudiu Ungureanu oferă serviciul de călcare și curățare, deoarece costumul trebuie să-și păstreze forma inițiala.

8

COASEREA MANUALĂ A BUTONIERELOR FUNCȚIONALE.

     Un pas foarte important al croitoriei de lux este coaserea manuală cu fir din mătase naturală a butonierelor funcționale de la manșeta sacoului, un detaliu deosebit de elegant și unic care oferă prestigiu costumului și o eleganță distinctivă. De asemenea, brodarea numelui sau inițialele clientului pentru personalizarea sacoului, justifică un detaliu prin care se certifică calitatea produsului și că acesta a fost creat în atelierul de croitorie Claudiu Ungureanu.

     Coaserea butonierelor cu fir de mătase este o operațiune care durează câteva ore și este un proces care dă o frumusețe aparte costumului realizat la comandă.

9

PROBA FINALĂ.

     Proba finală este pasul în care satisfacția dumneavoastră înseamnă lucrul făcut din pasiune și cu dedicare pentru un costum impecabil, în care cartea dumneavoastră de vizită este însăși piesa vestimentară pe care o purtați.

     De asemenea, la această probă, va vom ghida cu privire la alegerea accesoriilor sugerate la prima întâlnire, oferindu-vă detalii despre întreținerea si păstrarea costumului. Codul materialului din care este realizat costumul, va fi numerotat în registrul nostru,  pentru a obține cu ușurință țesătura necesară pentru a repara (sau schimba) chiar și daunele minore care ar putea apărea pe parcursul purtării.

     Veți beneficia din partea Atelierului de creatie Claudiu Ungureanu, de o primă curățare și călcare gratuită a costumului, aceasta garantând rezistența ținutei în timp.