Casatorie fericita, Uncategorized

Secretele unei casnicii fericite

CASNICIE FERICITA

Pentru a va simti iubiti si protejati, trebuie sa crezi ca persoana iubita iti este cu adevarat alaturi si te sustine intotdeauna. Suna simplu, dar este mult mai complicat decat constientizeaza multe cupluri. Desi numeroase persoane cred ca sunt atente la ceea ce spune partenerul, multe dintre acestea au dificultati in a asculta cu adevarat. Specialistii in probleme conjugale au descoperit ca cei care reusesc sa se sustina si sa se ajute in alte probleme decat cele de cuplu, in situatii stresante din afara relatiei, sunt mai fericiti si au relatii stabile, de lunga durata.

Un aspect deosebit de important il reprezinta empatia. Empatia este abilitatea de a te pune in pielea celuilalt, de a simti ceea ce simte el, de a vedea cum vede el, fara sa te pierzi pe tine in tot acest proces. Si mai inseamna sa poti face toate astea chiar daca nu esti de acord cu parerile, sentimentele sau credintele partenerului tau.

Ce nu ar trebui sa facem:

Nu ignora ce spune partenerul tau si nu te grabi sa-i rezolvi tu problemele: “Daca as fi in locul tau as…” sau “Ar fi trebuit sa…”. Multe persoane cred ca sunt de ajutor daca minimalizeaza grijile sau problemele cuiva sau daca se ofera sa dea sfaturi. De cele mai multe ori, efectul acestor actiuni este tocmai invers, pentru ca cei care ti se destainuie au impresia ca le subestimezi problemele. Femeile, in special, sunt deranjate de interventia partenerului care se ofera sa dea solutii, desi ele nu si-ar fi dorit decat sa fie ascultate.

Ce ar trebui sa facem:

Fii foarte atenta cand iti vorbeste. Sigur ti s-a intamplat sa-ti vorbeasca cineva si sa nu auzi nimic din tot ce ti-a spus pentru ca te gandeai la altceva. Nu trebuie sa procedezi astfel si cu partenerul tau, mai ales daca este suparat si cu siguranta nu are chef sa-ti povesteasca totul de la capat. Inchide televizorul, calculatorul sau orice altceva iti distrage atentia.Pune intrebari, ca sa-i arati interesul pentru ceea ce iti povesteste si asigura-te ca stie ca il asculti.

Raspunde-i cu afectiune, intelegere si sustinere: “Imi pare foarte rau ca trebuie sa treci prin toate astea” sau “Iubitule, asta se poate intampla oricui. Nu trebuie sa fii atat de aspru cu tine”. Arata-i sustinerea ta, fiind de partea lui: “Cred ca seful tau a reactionat exagerat” in loc sa-i spui: “In primul rand, nu ar fi trebuit sa intarzii!”.

Inainte ca un cuplu sa incerce sa-si rezolve problemele, ar trebui sa invete cum sa-si foloseasca furia intr-un mod constructiv. Cum poate fi furia constructiva? Folositi-o pentru a descoperi cauzele ascunse ale conflictelor voastre prin care sa va satisfaceti nevoile.

Daca certurile escaladeaza rapid si va treziti in mijlocul unor adevarate scandaluri, in care se spun multe lucruri urate, pe care apoi le regretati amandoi, sau te trezesti zambind printre dinti, incercand sa te stapanesti, urmatoarele reguli te pot ajuta sa-ti controlezi furia:

  • Este absolut normal sa fii furios uneori si nu trebuie sa te simti vinovat ca ai astfel de sentimente. Femeile, in special, sunt crescute in ideea ca este inadecvat sa-si exprime sentimentele negative si furia. Cel mai bine este sa iti controlezi furia, cred ele, decat sa o exprimi. Dar exista momente in care furia este perfect legitimata, iar acele momente trebuie recunoscute si tratate adecvat. Odata ce ai facut asta, iti va fi mai usor sa te pozitionezi astfel incat sa te simti indreptatita sa spui ce simti cu adevarat.
  • Desi ganditi diferit, nu sunteti inamici. Indiferent de cat de mult se iubesc doi oameni, diferentele dintre ei vor declansa la un moment dat un conflict. Sa luptati corect inseamna sa nu va atacati unul pe celalalt – fizic sau verbal.
  • Nu folosi niciodata ca arma, intr-o cearta, ceva ce ti s-a spus sub forma de destainuire. Cand faci asta, tradezi increderea partenerului tau si il determini sa se simta nesigur din punct de vedere emotional in casnicie.
  • Nu parasi niciodata camera pana ce nu ati ajuns la un punct comun sau ati stabilit ca aveti opinii diferite si ca acest lucru nu se poate schimba. Important este sa stabiliti ca s-a incheiat conflictul.
  • Accepta ideile si sentimentele celuilalt, fara sa-l judeci sau sa-l critici. Nu exista un mod “corect” de a gandi o problema. Fiecare individ are propriile sale credinte dupa care se ghideaza in gandirea anumitor chestiuni. Daca tu nu esti de acord, nu inseamna neaparat ca celalalt greseste. Pozitii precum “Nu m-am gandit niciodata la asta” sau “Spune-mi mai multe despre cum gandesti tu”, te vor ajuta sa cunosti mai bine parerea partenerului si sa evitati un posibil conflict.