Ingrijire, Uncategorized

Obiceiurile vestimentare ne pot imbolnavi

dureri ale picioarelor

Celebrul creator de moda Oscar de la Renta a lansat expresia ‘’ victima a modei’’ pentru a desemna o persoana incapabila sa reziste exceselor in materie de moda si stil. Aceasta expresie inglobeaza toate persoanele care devin obsedate in a tine pasul cu moda, indiferent cat de trecatoare, exagerate si daunatoare, sunt tendintele.

Specialistii in domeniu oferea explicatii referitoare la aceste efecte, prea putin cunoscute sau pur si simplu ignorate:

Vom incepe discutia prin a ne referi in prima faza la tocurile inalte. Acesti pantofi, irezistibili pentru doamne,  daca sunt purtati frecvent, pot determina scurtarea tendonului lui Ahile si aparitia tendinitei ahiliene (inflamatia acestui tendon), insotita de dureri puternice. Creste, de asemenea, riscul de a face monturi, deoarece in pantofii cu toc degetele de la picioare stau inghesuite in varful pantofului, in pozitii nefiresti.

Doamnele, ar trebui sa ia in considerare ca mult-indragita fusta „creion”, cu croiala ei foarte ingusta, limiteaza lungimea pasului, afecteaza echilibrul si reduce mult mobilitatea genunchilor; a se lasa pe vine pentru a lua ceva dintr-un sertar sau raft situat jos devine dificil pentru o femeie. Prin urmare, in cazul multor sarcini de zi cu zi, purtatoarele acestui tip de fusta tind sa se aplece, indoind spinarea, in loc sa indoaie genunchii. Pe moment, nu sunt probleme, dar femeile care poarta frecvent asemenea fuste stramte pot resimti, cu vremea, efectele acestor aplecari ample, repetate des: intinderi musculare sau afectiuni ale discurilor intervertebrale.

Un alt exemplu il reprezinta portofelele voluminoase sau telefoanele mobile de dimensiuni mari pe care unii barbati le poarta in buzunarul de spate al pantalonilor, pot avea efecte pe cat de neasteptate, pe atat de neplacute. Din cauza lor, persoana respectiva sta asezata intr-o pozitie usor asimetrica, avand coloana usor torsionata (rasucita). Asimetria poate sa treaca neobservata din exterior, dar coloana o resimte si, cu vremea, pot sa apara dureri lombare.

Nici purtarea portofelului in buzunarul din fata nu e complet inofensiva, mai ales pentru barbatii care poarta pantaloni stramti, din material rigid, cum sunt blugii, portofelul pus in buzunarul din fata jeneaza circulatia in zona inghinala, putand duce la senzatii de amorteala ori chiar la dureri testiculare.

Daca tot am pomenit de pantalonii stramti, specialistii avertizeaza, mai ales femeile, ca blugii foarte stransi pe corp au ca efect deformarea mersului firesc. Mersul natural asigura absorbtia socurilor generate la fiecare pas de impactul piciorului cu suprafetele tari ale solului. In schimb, mersul teapan, alterat din cauza unor pantaloni prea stramti si rigizi, nu prezinta acest efect protector. Ca urmare, articulatiile membrelor inferioare si coloana incaseaza socurile la intensitate mare si, in cele din urma, se fac simtite consecintele, sub forma unor dureri de incheieturi si de spate.

Problema este ca blugii foarte stramti dauneaza sanatatii nu doar in mers, ci si, mai ales, in repaus: in pozitia asezat, acesti pantaloni restrictioneaza circulatia sangelui la nivelul picioarelor, in abdomen si in zona inghinala.

O sa discutam acum si despre purtarea gentilor mari si grele, care, de asemenea, au un efect negativ asupra sanatatii. Din ce in ce mai multi experti lanseaza avertismente in acesta privinta, explicand ca purtarea lor poate provoca nu numai dureri si inflamatii temporare, dar poate cauza si deformari permanente ale scheletului.

Din nou doamnele trebuie sa ia in considerare ca moda posetelor mari, umplute cu de toate, provoaca probleme semnificative, deoarece purtarea repetata a acestor accesorii au, in general, un efect negativ asupra umarului si a coloanei vertebrale. Insa nici barbatii nu sunt scutiti, mai ales atunci cand, temporar, ajung la moda gentile barbatesti. In general barbatii au mai putin de suferit datorita faptului ca au o structura osoasa si musculara mai solida decat al femeilor, rezistand mai bine acestor greutati in plus.

Astfel ortopezii si chiropracticienii se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri de tendinite ale umarului, dureri ale coloanei si alte afectiuni corelate cu cararea, de catre femei si barbati, a unor genti umplute cu echipament sportiv, laptop-uri, gadgeturi diverse.

Daca gentile grele au devenit o amenintare la adresa sanatatii in cazul ambelor sexe, femeile continua sa aiba problemele lor, cauzate de imbracaminte si accesorii specifice.

Spre exemplu, un alt accesoriu care nu poate sa lipseasca din garderoba unei femei este sutienul, care, daca nu este unul potrivit in raport cu marimea si forma sanilor devine o problema larg raspandita si contribuie intr-o masura insemnata la aparitia durerilor de spate, ceafa si umeri. Aceasta problema apare in general la femeile cu  bustul voluminos, care trebuie sa-si aleaga cu mare grija sutienele, astfel incat acestea sa le sustina bine bustul. Problema consta in devierea spre fata a capului si umerilor, datorita sederii  indelungata la birou cu capul aplecat spre ecranul calculatorului, dar si utilizarea unor dispozitive electronice portabile (telefoane mobile si tablete, ai caror utilizatori petrec timp indelungat cu capul aplecat mult deasupra aparatului). Nu trebuie uitat faptul ca si purtarea anumitor piese de imbracaminte si accesorii inadecvate pot inrautati situatia deja problematica.

Astfel, sutienele, costumele de baie si bluzele legate la ceafa, ca si colierele mari si grele, pot trage in jos si spre fata capul, gatul si umerii, mai ales cand exista si problema unui bust greu, deviindu-le de la alinierea lor normala, ideala (urechile ar trebui sa fie deasupra umerilor). Astfel, gatul nu mai este in prelungirea coloanei dorsale, iar capul nu mai sta asezat deasupra coloanei, sustinut ca lumea de aceasta, ci sta mai degraba deviat inspre fata. Astfel este usor de imaginat cat de rapid se poate deforma coloana sub greutatea capului care cantareste, in medie, circa cinci kg.

Tensiune musculara, dureri in ceafa, in umeri si in partea superioara a spinarii, precum si dureri de cap pot fi consecintele acestei pozitii anormale, iar situatia e cu atat mai serioasa cu cat putine femei stiu, sau accepta, ca  asemenea afectiuni pot fi cauzate de haine si/sau podoabe.

In finalul articolului vom puncta cateva aspecte legate de problemele pe care le provoaca curele si cordoane prea stranse. Acestea nu numai ca jeneaza respiratia si digestia si pot cauza senzatii de amorteala si iritatii, insa au fost asociate chiar cu cresterea riscului de cancer al esofagului, deoarece favorizeaza refluxul  gastroesofagian, afectand, astfel, mucoasa esofagului si producand leziuni ce pot evolua inspre boli grave.

Probabil cei mai multi dintre noi stiam despre consecintele pe care le au anumite articole vestimentare asupra corpului nostru. Insa cei mai multi dintre noi se ghideaza pe vechea zicala, si anume ca ‘’frumusetea cere sacrificii’’. Nu este chiar asa, deoarece sanatatea este cel mai de pret lucru al unui om, iar atunci cand o pierzi esti dispus sa dai toate hainele si accesoriile din lume pentru a o recupera. Astfel putem sa impacam si frumusetea si sanatatea, facand alegerile vestimentare corecte.

 

Related Posts