Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Geaca din piele – un articol vestimentar rebel si controversat

 

Geaca din piele este o piesa vestimentara purtata de aproape toata lumea in zilele noastre, insa putini dintre noi stim semnificatia acesteia si istoria sa controversata. Daca pe vremuri geaca de piele era apreciata doar de motociclisti si de cantaritii anumitor genuri de muzica, astazi este purtata de oamenii din toate paturile sociale. Acest lucru nu este de mirare, mai ales ca aces articol vetimentar pe langa faptul ca este confortabil, elegant si senzual poate fi usor asortat si de asemenea il putem purta in orice anotimp.

Initial jachetele din piele a fost fabricata si utilizata ca uniforma pentru pilotii militari germani si americani de-a lungul razboaielor mondiale. Jachetele de zbor erau extrem de grele, de culoare maro, cu silueta de tip „bomber”. Ulterior, jachetele au adoptat o culoare neagra pronuntata. Aceasta si-a castigat imediat popularitatea fiind adoptata imediat si de rusi, datorita rezistentei si a faptului ca erau calduroase

In Statele Unite ale Americii, Irving Schott si fratele sau, Jack, le-au facut impermeabile, fiind special adaptate pentru motociclisti, produse dupa designul sau denumit dupa un trabuc-The Perfecto. In 1928, el a achizitionat magazinul Harley Davidson din New York si le vindea la 5,50 $ bucata.

Marlon Brando, unul dintre cele mai mari staruri de la Holywood, a marcat destinul acestui produs de vestimentatie. In anul 1953 filmul „The Wild One”, in care juca rolul unui motociclist, actorul a aparut imbracat intr-o jacheta de piele „Schoot Perfecto”, facand-o sinonima in ochii publicului cu termeni ca  „periculos”, „sexy”  si „rebel”.

Fiind  popularizata in numeroase filme din anii 1940-1980, ca in filmul Night Passage (1957) cu Jimmy Stewart  in rolul principal, jacheta de piele a inceput sa fie din ce in ce mai populara. De asemenea a mai fost popularizata si in filme precum For Whom the Bell Tolls, Eddie and the Cruisers, Top Gun, serialul Happy Days si seria de filme Indiana Jones.

Perioada de apogeu al acestui articol vestimentar a fost atins inca din anii ’80-’90, devenind o piesa vestimentara simbol al perioadei respective in urma lansarii seriilor de filme „The Terminator” cu Arnold Schwarzenegger in rolul principal, imbracat in jacheta de piele, sau „Mad Max”, cu Mel Gibson care juca in rolul unui politist dintr-un viitor post-apocaliptic anarhic in care majoritatea personajelor poarta jachete de piele, „The Matrix” sau Fight Club. Datorita modului in care au fost promovate gecile din piele inspirau duritate, nonconformist, un caracter puternic si hotarat, razvratire, dar si senzualitate datorita designului ce le permite sa evidentieze silueta .

Dupa cum mentionam si la inceputul articolului anumite culturi muzicale, formatii si grupari de genul Punk, Rock sau Heavy metal au adoptat jacheta de piele ca principala tinuta nonconformista, reprezentand o „armura de rebeliune” impotriva standardelor societatii. Cultura Punk a adoptat de asemenea modelul jachetei de piele dotata cu accesorii, precum lanturi.

Chiar si in prezent, geaca de piele nu este produsa doar pentru moda, ci si ca echipament de protectie pentru motociclisti. Pe langa toate acestea femeile au adoptat geaca de piele, astfel au ajuns sa le poarte la fel de mult ca si barbatii. Bineinteles ca in cazul lor, au aparut elemente senzuale, asortata cu orice tip de vestimentatie, putand fi purtata ca tinuta „casual” de strada sau tinuta „formala”.

Trebuie sa va mai precizam ca in producerea acestor piese vestimentare sunt utilizate frecvent pielea de capra, miel, oaie, vaca si antilopa, cusute, captusite cu nasturi si alte mici accesorii metalice si fermoare fixate.

 

Related Posts