Casatorie fericita, Uncategorized

Care este cheia pentru a face ca relatia de casatorie sa dureze?

familie-fericita

O casatorie inseamna mult mai mult decat un act fizic prin care doi oameni impartasesc o legatura. Biblia ne invata mai multe despre asta si despre ce putem face ca relatia noastra sa fie una de durata, asa cum trebuie.

Apostolul Pavel a spus ca sotia este “legata” de sotul ei atata timp cat el traieste: “Caci femeia maritata este legata prin Lege de barbatul ei cata vreme traieste el; dar daca-i moare barbatul, este dezlegata de legea barbatului ei” (Romani 7:2). Principiul de baza aici este ca legamantul casatoriei nu se poate rupe decat la moartea unuia dintre soti. Acesta este punctul de vedere al lui Dumnezeu si din pacate vedem ca din ce in ce mai des el nu se mai aplica in casniciile din societatea de astazi. In societatea noastra moderna, relatiile de casnicie sfarsesc in divort in mai mult de 51% din situatii. Aceasta inseamna ca mai mult de jumatate din cuplurile care isi spun “pana cand moartea ne va desparti” nu apuca momentul implinirii acestei promisiuni.

Asadar, intrebarea care se pune este: ce pot face cuplurile casatorite pentru a se asigura ca relatiile lor de casnicie vor tine “pana cand moartea ii va desparti”? Primul si cel mai important aspect este cel al ascultarii si supunerii catre Dumnezeu si catre Cuvantul Sau. Acesta este un principiu care trebuie sa fie la lucru in viata celor doua persoane inainte de momentul casatoriei, cand barbatul si femeia inca nu se cunosc. Dumnezeu spune: ” Merg oare doi oameni impreuna, fara sa fie invoiti” (Amos 3:3)? Pentru credinciosul nascut din nou, aceasta nu inseamna deloc o aprobare pentru demararea unei relatii cu o persoana care nu este credincioasa: “Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul?” (2 Corinteni 6:14)? Daca acest prim principiu ar fi respectat, s-ar evita multe suferinte si atacuri de cord in casnicii.

Un alt principiu care, odata aplicat, ar conduce la o longevitate a casniciei este ca sotul sa fie supus lui Dumnezeu si sa isi iubeasca, cinsteasca si protejeze sotia ca si pe propriul trup (Efeseni 5:25-31). Reversul este ca sotia trebuie sa fie de asemenea supusa lui Dumnezeu si sotului ei ca si cum s-ar supune Domnului (Efeseni 5:22). Casnicia dintre un barbat si o femeie este o imagine spirituala a relatiei dintre Hristos si Biserica. Hristos S-a dat pe Sine pentru Biserica si El o iubeste, o onoreaza si o protejeaza ca si cum ar fi “Mireasa” Sa (Apocalipsa 19:7-9).

Cand Dumnezeu i-a adus pe Adam si Eva impreuna in prima relatie de casatorie dintre oameni, ea a fost creata din “oasele si carnea lui” (Geneza 2:23) si ei au devenit un “singur trup” (Geneza 2:23-24). Acesta este un concept aproape mort in societatea noastra moderna. A deveni un singur trup are semnificaţie mult dincolo de sensul fizic. Inseamna aducerea impreuna si a minţii si sufletului a doua persoane pentru a forma unul singur. Aceasta relatie merge cu mult dincolo de atractia senzuala si emotionala si intra in taramul “unitatii” spirituale care nu poate fi implinit decat atunci cand ambii parteneri sunt supusi lui Dumnezeu si unul fata de altul. Aceasta este o relatie care nu este constituita din “mine sau al meu” ci de “noi si al nostru”. Acesta este unul dintre secretele unei casnicii de durata. Ambii parteneri trebuie sa acorde prioritate in a face totul pentru ca relatia lor de casnicie sa fie traininca pana la moarte. Solidificarea relatiei verticale cu Dumnezeu este aspectul care afecteaza în mod direct relatia orizontala dintre sot si sotie si determina cat de durabila este relatia dintre ei si cat de mult Il glorifica ei pe Dumnezeu in casnicia lor.