Ingrijire, Uncategorized

Cum sa-ti ingrijesti pantofii facuti la comanda

Eleganti, de seara, din piele lacuita sau din velur, pantofii care iti personalizeaza stilul au nevoie de atentie si de o mana experta ca sa le prelungesti viata si sa te poti bucura cat mai mult de ei. Afla mai departe tot ce trebuie sa stii despre intretinerea pantofilor si despre produsele de care vei avea nevoie pentru ingrijrea lor corecta.

1. Balsam pentru piele
Pentru a preveni uscarea materialului si crapaturile, pantofii din piele trebuie tratati din cand in cand cu un balsam special pentru incaltaminte. Acesta poate fi achizitionat separat sau impreuna cu solutia de curatare, desi unele voci sustin ca cele doua produse nu ar trebui amestecate, la fel cum nu amestecam balsamul si samponul pentru igiena personala.

2. Ceara si crema pentru pantofi
In functie de scopul lor – pentru lustruit sau pentru mascat semnele de uzura –, vei fi nevoit sa te familiarizezi cu o varietate de creme si tipuri de ceara pentru ingrijirea pantofilor. Ca sa poti intretine culoarea naturala a pantofilor, foloseste tipul de crema care o aproximeaza cel mai bine sau alege una cu o nuanta mai deschisa. Daca iti doresti un look vintage si vrei sa creezi iluzia ca pielea „a imbatranit” elegant in timp, aplica o crema putin mai inchisa la culoare decat pantofii. In general, incearca sa eviti cremele neutre, promovate ca produs universal pentru toate tipurile si culorile de pantofi, pentru ca acestea lasa de obicei reziduuri pe suprafata pielii. Recomandabil este sa folosesti o crema cu textura moale si ceva mai grasa, iar acolo unde e nevoie de ceva mai multa protectie (de pilda, la incaltamintea pentru iarna) sau la pantofii de seara din piele (cei de tip „Oxford”) sa aplici deasupra o ceara pentru lustruit.

3. Perii profesioniste
Evident, vei avea nevoie de perii ca sa poti aplica crema si ceara pentru pantofi. Pe piata sunt disponibile multe produse de acest gen, destinate atat amatorilor, cat si profesionistilor, si s-ar putea sa constati ca sunt destul de scumpe. Cu adevarat ai nevoie insa doar de doua piese de baza – o perie rotunda cu par moale si una mare din par de cal –, asa ca te poti limita la ele.

4. Produse pentru intretinerea velurului
Pantofii din velur cer o ingrijire speciala si un set separat de produse, pe care le vei folosi foar pentru acestia. Primul pe lista este spray-ul de impermeabilizare pentru piele intoarsa, care n-ar trebui sa-ti lipseasca din „arsenal”. Pe langa faptul ca-ti protejeaza incaltamintea de umezeala, tot el tine la distanta si petele. In plus, ai nevoie de o radiera speciala pentru curatare si de o perie pentru velur, din crep sau de sarma, care protejeaza si pastreaza intacta textura materialului.

5. Calapodul si limba pentru pantofi
Sunt cele mai importante produse pentru intretinerea pantofilor si de obicei singurele care sunt neglijate pe de-a-ntregul. Calapodul (preferabil din lemn de cedru) are rolul de a mentine forma incaltamintei si de a preveni cutele, si se introduce in pantof atunci cand nu il porti. Exista calapoade create pentru toate tipurile de incaltaminte, incepand de la pantofii „loafers” pana la cizmele inalte, asa ca alege-l pe cel potrivit. Nu in ultimul rand, foloseste o limba pentru pantofi atunci cand te incalti, ca sa protejezi calcaiul incaltamintei si sa ajuti piciorul sa alunece mai usor. Una simpla din metal e mai mult decat suficienta pentru a-si servi scopul; iar daca nu ai una la indemana, poti improviza folosind in loc un card din portofel.

Related Posts