Tipuri de costum de mire

costum_mire

 

Tuxedo

Este varianta americana a smochingului sobru englezesc si a fost extrem de raspandita in timpul intalnirilor dintre sudistii americani. Croiala sacoului si a pantalonilor este aceeasi ca cea a smochingului, dar acestea pot fi purtate cu camasi multicolore, iar cravata poate fi inlocuita cu o esarfa prinsa intr-un inel sau o alta bijuterie, in timp ce braul poate fi inlocuit cu o curea lata. Gulerul sacoului poate fi dublat, ca si in cazul smochingului, cu matase sau un alt material.

Cut/Cutaway

Costumul isi are originea in vremea lui Franz Joseph, care purta de obicei un sacou lung pana la genunchi. Este compus dintr-un sacou negru taiat oblic in partea inferioara, se poarta cu camasa alba cu mansete lungi si cu guler rusesc, vesta si cravata sunt gri, iar pantalonii sunt gri inchis sau vargati. Acest tip de costum poate fi purtat si cu vesta, cravata si pantaloni negri, ca in imaginea de mai sus. Ca accesorii potrivite, va recomandam un ac de cravata frumos ornamentat si joben.

Stresemann

Acest costum poarta denumirea lui Gustav Stresemann, un politician si diplomat german renumit pentru tinutele sale elegante in diverse ocazii. Costumul este compus din sacou negru, camasa alba cu butoni la manseta, vesta gri si cravata de un gri deschis sau gri argintiu. Pantalonii sunt gri inchis sau vargati.

Smoching

Smochingul este tinuta secolului nostru. Primele sale aparitii au fost in Anglia, in jurul anului 1888. In mod traditional, smochingul este de culoare neagra (foarte rar poate fi deschis la culoare). Nasturii sacoului pot fi inchisi la unul sau la doua randuri. Daca sacoul este inchis la un singur rand de nasturi, vesta si lavaliera devin obligatorii si ar trebui sa fie din matase neagra sau alba. Reverul sacoului este imbracat in matase, iar pantalonul are, de asemenea, o dunga mica din matase pe laterale, numita tress. In locul vestei si lavalierei poate fi purtat un brau, la care se recomanda asortarea unui papion din matase, de preferat de culoare neagra.

Frac

Fracul a devenit tinuta oficiala prin secolul al XVIII-lea, datorita uniformei militare. Este de culoare inchisa, negru sau bleumarin, fiind ideal pentru tinutele de seara. Sacoul ajunge, in partea din fata, pana in dreptul braului, iar in spate are o parte alungita numita „coada randunicii”, datorita taieturii pe lungime a acesteia. Cele doua laterale pot fi ornamentate cu matase, pentru un plus de eleganta. Sacoul nu se incheie in nasturi, ci se poarta deschis. Pantalonul este stramt, camasa este obligatoriu alba si apretata, vesta este alba si se poarta impreuna cu cravata sau papion. Butonii de la camasa trebuie sa fie adevarate bijuterii.

Dandy-look

Dandy-look-ul este o ultima propunere pentru costumul romantic si cuceritor. Este o replica mai moderna a costumelor clasice de tip frac sau smoching. Daca sunteti un romantic incurabil, nu ezitati sa alegeti pentru un asemenea eveniment o tinuta in stilul dumneavoastra.

Articole recomandate