Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Sacoul – un articol vestimentar ce denota stil si eleganta

eleganta sacoului

Sacoul este unul din cele mai importante articole vestimentare, atat pentru femei cat si mai ales pentru barbati. Acesta denota stil si eleganta, punand in valoare persoana care il poarta.

Sacoul are o istorie indelungata, insa incepand de la jumatatea secolului al XIX-lea si pana in prezent, aceasta piesa vestimentara a fost, este si va fi mereu la moda. In general, are o croiala simpla, cu maneci lungi, cade drept, de la umeri la sold, de la aceasta forma tragandu-si numele, din italienescul “sac”. In general sacoul se poarta cu o camasa potrivita, insa nu este gresit sa fie purtat si cu o bluza sau chiar un tricou ales cu stil. In anotimpul rece poate fi imbracat pe sub un palton. Sacoul pentru barbati este denumit, in mod curent, veston, iar cel pentru femei, taior, desi este un articol vestimentar unisex, cu diferenta ca sacoul feminin este mai scurt si mai cambrat.

Datorita evolutiei continuie si neobosite a modei, aceasta s-a adaptat mereu in functie de necesitati, de rangul social sau de priceperea croitorilor. In secolul al XVIII-lea, barbatii purtau, peste pantalonii care se terminau sub genunchi, unde erau strans legati cu snur (asa-numitii “culottes”), un veston lung, tot pana la nivelul genunchilor, cu umeri si maneci inguste (“justaucorp” – “strans pe corp”). Treptat, marginile din fata ale “justaucorp”-ului au disparut, ramand doar partea din spate, in forma de “coada de randunica”, cea care se conserva si astazi in croiala fracului. Nu dupa mult timp, aceasta haina a devenit incomoda, astfel incat, pentru lejeritatea miscarilor, s-a taiat si partea din spate, vestonul ramanand pana la sold, conferindu-i-se si mai multa largime. In aceste conditii, era firesc sa se renunte si la “culottes”, care ar fi fost caraghiosi cu o haina scurta, optandu-se pentru pantalonii lungi si largi.

In general sacourile barbatesti sunt create din materiale de calitate, sau cel putin asa s-ar impune, pentru ca liniile croielii sa fie impecabile. Are umerii bine marcati, buzunare pe ambele parti si unul in partea stanga, sus, in care se poate pune o batista asortata cravatei, in imprejurari mai deosebite. Reverele pot fi mai inguste sau mai late, rotunjite (in forma de sal) sau taiate in unghiuri ascutite. Exista si sacouri sport sau casual, care arata foarte bine in combinatie cu jeans si camasi albe sau bleu denim.

Sacoul de dama

Ne oprim acum si asupra sacoul de dama (taiorul), care a devenit o piesa de rezistenta a garderobei feminine si, mai mult, este un simbol al libertatii si al puterii feminine. Femeile au imprumutat acest articol vestimentar din garderoba barbatilor, aproximativ acum un secol in urma. Acestea au combinat sacoul, mai intai, cu fustele largi, si, mai tarziu, cu cele stramte, pana la genunchi sau cu cele plisate. Sacoul de dama a pastrat chiar si buzunarele si butonii sacoului barbatesc, dar ,bineinteles, au fost restilizate. Costumul cu taior s-a impus, prin anii 1880, in lumea cosmopolita a oraselor. Dupa Primul Razboi Mondial, a devenit o marca a modernitatii si a egalitatii atat de clamate a femeilor cu barbatii. Datorita creatoarei de moda precum Coco Chanel si, mai tarziu, prin casele de moda Dior, Lelong, taiorul s-a transformat intr-un reper al bunului gust si al stilului parizian, regula de baza de la mijlocul secolului al XX-lea fiind, ca taiorul, fusta si pantalonul sa fie din acelasi material. De altfel, cand vine vorba de taior, aproape automat toata lumea se gandeste la marca Chanel, lansata pe piata in 1913, cand celebra creatoare a numit sacoul “expresia vestimentara a secolului”. Taiorul Coco Chanel a fost preluat si i s-a dat o noua stralucire de catre Karl Lagerfeld, modelul cel mai copiat de sacou, la ora actuala.

In anii ’80 – ’90, au aparut noi materiale, care au fost valorificate pentru confectionarea sacourilor feminine: lana, tweed, jerse, matase, velur, bleumarin, negru, verde, rosu.

Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, sacoul ramane si in zilele noastre in tendinte. Pentru femei, taiorul cu unul-doi nasturi, casual sau clasic, cu rever sau fara, in cele mai diverse culori (dar, in primul rand, rosu, negru, gri) poate fi purtat cu blugi sau cu fuste drepte sau conice, cu talia inalta. De mare efect sunt accesoriile, nasturi stralucitori si mici brose la rever, curea ingusta pentru fusta.

In ceea ce priveste sacourile barbatesti, moda actuala este la fel de diversificata, purtandu-se sacouri in carouri sau in dungi, cu revere cu taietura dubla, in combinatie cu pantaloni sport si camasi, in culori indraznete, sau bluze accesorizate cu esarfe. Culorile de baza pentru sacourile barbatesti raman cele clasice: bleumarin, maro, negru, gri, iar pentru cei mai indrazneti: grena, portocaliu sau chiar rosu.

Related Posts