Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Poarta costumul corect respectand cateva reguli esentiale

guler sacou si camasa

Costumul a devenit in ziua de astazi o piesa de rezistenta in garderoba multor barbati. Fie ca te obliga meseria, fie ca vrei sa fii elegant si sa impui respect in orice situatie, costumul purtat corect reprezinta un avantaj evident in societatea din zilele noastre. Problema cea mai mare insa o reprezinta faptul ca majoritatea celor care obisnuiesc sa poarte costum, nu au notiunile de baza in aceasta privinta.

Astazi va vom oferi cateva notiuni de baza in ceea ce priveste purtarea corecta a unui costum. Ideea preconceputa, cum ca tot ceea ce conteaza la un costum este sa fie croit bine si sa fie dintru-un material de calitate, este doar partial adevarata. Pe langa acestea detaliile fac diferenta dintre un costum bun si unul prost si, la urma urmei, dintre un barbat bine imbracat si un barbat prost imbracat.

Iata cateva detalii care nu ar trebui sa ne scape:

Croiala 

Este esential ca un costum sa fie croit pe corp si nu cu doua-trei numere mai mari. Nu trebuie sa dati crezare vanzatoarelor din magazine, deoarece acestea de cele mai multe ori, chiar daca se pricep intr-o anumita masura, vor fi subiective, urmarind doar sa-si atinga target-ul. Este bine sa va bazati pe cunostintele voastre si sa mergeti la cumparaturi cu o persoana de incredere careia ii pasa cu adevarat de modul in care acel costum ti se potriveste. Intr-adevar croiala este esentiala la un costum, deci trebuie sa ai mare atentie la cum se aseaza costumul pe tine.

Gulerul sacoului si al camasii

La orice costum de calitate sacoul se aseaza acolo unde se termina gulerul camasii, nu se aseaza niciodata peste camasa sa-i acopere gulerul. De asemenea, colturile gulerului camasii trebuie sa stea sub reverul sacoului. Pentru a evita aceasta problema exista camasi cu guler wide-spread sau wide collar. Inca un aspect care trebuie mentionat la acest punct este evitarea purtarii gulerului camasii peste reverul sacoului.

Manecile sacoului

Trebuie evitata cu orice pret ca manecile sacoului  sa ajunga pana la jumatatea degetelor. Ordinea corecta este urmatoarea: ceas, camasa, sacou.

Lungimea sacolui

Lungimea sacoului clasic trebuie sa fie in asa fel incat sa acopere posteriorul. De asemenea, se recomanda sacourile cu doua slituri (fente) in spate, deoarece ofera o libertate de miscare mai mare.

Lungimea pantalonilor

Cand vine vorba de lungimea pantalonilor, parerile sunt impartite: se poate merge pe varianta clasica (cu pantalonul usor cazut peste pantof sau cu pantalonul deasupra calcaiului pantofului) sau varianta cu pantalonul peste glezne cu sosete colorate sau nu.

Incheierea corecta a nasturilor 

Cand vine vorba de nasturi majoritatea o dau in bara. Ca regula de baza, ultimul nasture nu se incheie niciodata! (valabil si vesta sau cardigan). Cand zic „primul nasture” ma refer intotdeauna la cel de sus cel mai apropiat de gat iar cand zic „ultimul” ma refer la cel de jos, dinspre picioare. Astfel incheierea corecta se face in felul urmator: la sacourile cu trei nasturi, se incheie cel din mijloc (exista si varianta cu primele doua incheiate, dar nu este sustinuta de toti specialistii din domeniu). La sacourile cu doi nasturi, se incheie doar primul. Iar in ceea ce priveste sacourile cu un nasture acesta se tine incheiat, dar nu si atunci cand trebuie sa ne asezam, deoarece trebuie descheiat intotdeauna.

In cazul sacourilor la doua randuri de nasturi, se procedeaza la fel, daca are doi nasturi il incheiem pe primul iar daca are numai un singur nasture il incheiem pana cand trebuie sa ne asezam.

Speram ca acest articol sa le fie de folos celor ce nu erau la curent cu toate aceste reguli importante, iar cei ce le stiau deja sa le impartaseasca mai departe.

 

 

Related Posts