Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Dress Code: Black Tie de vara

Moda sacoului alb a debutat la inceputul anilor ’30, din dorinta domnilor aflati in vacanta la tropice de a se imbraca la patru ace, in tinute formale, fara sa indure povara stofelor grele si inchise la culoare care conturau standardul de eleganta. Intre timp, costumele de seara au devenit mult mai usoare decat erau in anii de glorie ai codului vestimentar „Black Tie”, insa noul trend – intrat deja in normele de eticheta – s-a pastrat ca alternativa estivala la smochingul negru.

Vorbim asadar de un dress code distinct de cel clasic, din care e inspirat si cu care imparte multe elemente comune, insa de care se deosebeste atat prin functie, cat si prin forma estetica. Asa incat devine important sa-i intelegem cat mai bine compozitia si utilitatea, pentru a nu cadea in derizoriu. Prima regula (si cea de baza) in alcatuirea unei astfel de tinute este moderatia si, am adauga noi, subtilitatea accesoriilor.

Reguli de eticheta

Originile sacoului alb il plaseaza pe o treapta ierarhica inferioara comparativ cu smochingul negru, el servind ca alternativa mai putin formala la sacoul clasic de seara. Acest lucru il face potrivit doar pentru evenimentele ceremonioase desfasurate pe perioada verii, in zone cu clima foarte calda, unde purtarea costumelor traditionale cu vesta ar stirbi din confort si ar ingreuna lejeritatea miscarilor. Prin urmare, va fi etalat cu precadere la seratele in aer liber, la petrecerile organizate pe iahturi sau la country cluburi exclusiviste, ori in alte ocazii similare. Domnii care tin foarte mult la rigorile vestimentare nu vor fi vazuti niciodata purtandu-l in oras, ci numai atunci cand merg in vilegiatura; in afara vacantelor, chiar si pe timp de vara e perfect acceptabil sa ramaneti loial codului „Black Tie” traditional, cu care nu puteti da gres niciodata.

Totul despre sacoul alb

Model si croiala
Din punctul de vedere al stilului, sunt corecte atat varianta la un singur rand de nasturi, cat si cea la doua randuri, fiecare dintre cele doua optiuni oferind cate un avantaj binevenit pe timp de vara. Prima alegere va permite sa purtati sacoul descheiat, in timp ce a doua va ofera posibilitatea sa renuntati la brau (am stabilit deja ca vesta e incompatibila cu acest tip de tinuta) si sa va simtiti astfel mai confortabil. Desi reverele ascutite nu reprezinta un faux-pas in acest caz, aspectul casual al gulerului-sal este mai potrivit pentru un astfel de sacou.

Material si culoare
In mod neasteptat, sacoul „alb” nu este de un alb imaculat, ci e recomandabil sa fie mai degraba ivory, „winter white”, de culoarea smantanii sau de un alb ce bate in nuante suave de gri ori galbui. Asta deoarece lana alba (la fel ca si celelalte fibre naturale) tinde sa se ingalbeneasca in timp, capatand un aspect mai putin elegant. Pe langa asta, albul pur, orbitor, incalca principiul de subtilitate caracteristic tinutelor formale si nici nu avantajeaza fizionomiile bronzate (adica exact ce e de asteptat sa afisati in vacanta de vara). Referitor la materialele din care sunt realizate aceste sacouri estivale, stofele standard din lana pieptanata pot fi inlocuite cu fibre naturale mai usoare, cum sunt bumbacul, gabardina si inul.
Sfat: Evitati materialele sintetice, pentru ca nu lasa pielea sa respire si nici nu arata prea elegant.

Finisaje
In mod traditional, reverele sacoului alb sunt imbracate in acelasi tip de material din care e realizata si jacheta, ceea ce inseamna ca la aceste tinute de seara nu vom intalni revere satinate sau din grosgrain, asa cum se intampla in cazul smochingului negru. Restul detaliilor, cele referitoare la tipul buzunarelor, slituri si butoni, respecta normele dupa care e croit sacoul clasic „Black Tie”.

Pantalonii
Sunt aceiasi pantaloni pentru tinutele de seara pe care ii regasim in componenta stilului traditional „Black Tie”. E vorba, asadar, despre clasicii pantaloni din lana pieptanata, de culoare neagra sau „midnight-blue”, cu finisajele deja cunoscute. In eventualitatea in care doriti sa va faceti la comanda o pereche de pantaloni special pentru aceasta ocazie, e lesne de inteles ca s-ar potrivi un tip de lana pieptanata mai usoara decat cea folosita la costumele obisnuite.

Camasa
Asa cum era si firesc, sacoul alb este asociat cu camasa clasica decorata cu pliuri si avand guler moale rasfrant („turndown”), tocmai datorita aerului relaxat pe care il degaja aceasta.

Braul
Pe timp de vara, deasupra camasii se poarta exclusiv braul, intrucat acopera o parte mai mica din trunchi, fiind considerabil mai racoros decat o vesta traditionala. Acesta e asociat numai cu sacourile croite la un singur rand de nasturi (si care se poarta descheiate), nu doar pentru ca asa cere eticheta, ci si deoarece adaugarea unui strat aditional de imbracaminte pe sub sacoul incheiat ar contrazice insusi scopul codului „Black Tie” de vara. La fel ca smochingul clasic, sacoul alb este purtat impreuna cu un brau din matase neagra, cu finisaj satinat sau in grosgrain. Cu toate acestea, daca va aflati sub impulsul creativitatii, braul poate servi drept pretext ideal pentru a introduce o pata de culoare in tinuta dumneavoastra de seara.

Papionul
Si aici se aplica aceleasi reguli ca in cazul papionului clasic, inclusiv cea care cere asortarea lui cu braul – insa numai din punctul de vedere al materialului, nu si a culorii.

Pantofii
Desi ambele tipuri de pantofi clasici de seara sunt considerate corecte, aspectul mai stilat al pantofilor „pump” e cel recomandat pentru a sublinia eleganta discreta a acestui cod vestimentar de vara.

Accesoriile
Sunt cele care dau personalitate tinutei, prin urmare regulile de alegere si armonizare a accesoriilor capata o importanta cruciala. Iata cateva recomandari de la care nu se face rabat niciodata:
– atunci cand purtati un sacou deschis la culoare, dintr-un material subtire, eleganta dicteaza sa alegeti bretelele pentru pantaloni de culoare alba;
– batista alba de buzunar aduce oricand o nota de distinctie, insa la fel de bine va puteti orienta catre o batista din matase colorata (cu atat mai mult daca nu purtati floare la butoniera), pentru a da o nota de dinamism tinutei;
– in aceeasi ordine de idei, puteti inlocui butonii clasici cu unii colorati, incrustati cu pietre pretioase de culoarea braului sau a batistei de buzunar (atunci cand aceasta nu e alba).

Related Posts