Sfaturi Utile, Uncategorized

Cum sa te imbraci la urmatorul interviu pentru angajare

costum-barbati

La un moment dat aproape toata lumea purta costume business la interviurile pentru angajare.

‘’ Daca te uiti la emisiuni de televiziune si filme vechi din anii 1950 o sa observati ca barbatii purtau costume si cravate iar femeile erau imbracate dragut peste tot pe unde mergeau,’’ spune  Andy Teach, autor al cartii From Graduation to Corporation si gazda canalului de YouTube “From Grad To Corp.’’ Cu toate acestea, de-a lungul anilor, societatea noastra a devenit mai putin conservatoare atunci cand vine vorba de codul vestimentar. Anumiti vectori vestimentari inca au ramas la stilul conservator dar ceilalti adopta o atmosfera mai colegiala, nefiind ceva iesit din comun ca angajatii sa poarte pantaloni scurti, tricouri sau slapi. Probabil nu este nevoie sa porti cravata si costum la o companie mai permisiva, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te imbraci prea neglijent.

Ceea ce vei purta la urmatorul tau interviu de angajare poate fi mai important decat crezi. De ce? Chiar daca iti place sau nu, prima impresie este foarte importanta, aceasta de obicei se formeaza chiar din primele 30 de secunde. Aparentele influenteaza deciziile de angajare, jucand astfel un rol important. Managerii trebuie sa aibe capacitatea de a-si da seama de calitatile tale, pentru a umple cu succes postul vacant din firma. Niste pantofi, o geanta murdara sau o camasa botita pot spune multe despre tine.

Nicole Williams, expertul retelei LinkedIn si cel mai bine vandut autor, confirma cele spuse mai sus.  ‘’Tinuta face o declaratie despre tine inainte de a deschide gura’’ spune ea. ‘’ Trebuie sa porti piesele tale vestimentare cele mai frumoase. Ai o piesa vestimentara in care mereu te simti grozav? De ce nu o asociezi cu un sacou? Este in regula sa-ti arati personalitatea si prin hainele pe care le porti”.

Sfaturi despre cum sa te imbraci la urmatorul interviu de angajare

Tinuta spune multe despre un om, iar majoritatea managerilor angajatori cred ca persoanele care se imbraca adecvat la un interviu au sanse mai mari sa aibe succes. In schimb cei care se imbraca mai formal pot fi priviti ca avand o atitudine mai lejera fata de munca si fata de autoritatea sefilor. ‘’ Nu conteaza daca este adevarat sau nu, ceea ce conteaza este perceptia managerilor. Nu fa greseli, deoarece vei fi analizat inca din momentul in care ai pasit pe usa, iar prima impresie este data in cateva secunde de look-ul tau. Poate nu este cinstit intru totul dar asta este realitatea in majoritatea cazurilor. Un intervievator se asteapta de la tine sa fii imbracat corespunzator. In cazul in care nu se intampla asta, ii demonstrezi ca nu intelegi lucrurile de baza in ceea ce priveste succesul la locul de munca. In acest caz deja ai o bila neagra asupra ta. Outfitul tau nu arata numai ca ai luat aceasta oportunitate in serios, ci si faptul ca esti capabil sa faci o impresie buna si ca te potrivesti foarte bine in corporatie. Se mai poate deduce si faptul ca ai respect fata de intervievator. Studiile spun ca 80% dintre candidati respecta dresscodul vestimentar, in timp ce restul de 20% nu fac acest lucru.

Cel mai important lucru pe care poti sa-l expui la un interviu este increderea, iar hainele pe care le vei purta te pot ajuta sa transmiti asta. Daca nu te simti confortabil si nu esti multumit de outfitul tau, se poate ca aceste aspecte sa te influenteze negativ in timpul interviului.

Educatia vestimentara porneste inca din copilarie, parintii nostri punandu-si amprenta asupra gusturilor noastre. In prezent, datorita faptului ca suntem atat de ocupati si stresati pentru gasirea unui job, nu mai dam importanta outfitului atunci cand ne prezentam in fata intervievatorului.

Alte motive pentru care nu ne imbracam corespunzator pot fi : lipsa de cunostinte, lipsa bunului simt si lipsa documentarii prealabile interviului. Revenind la outfit, nu exista nici o scuza pentru care sa nu te imbraci corespunzator la un interviu.

Start-up-urile si companiile au adoptat o abordare mult mai casual in ceea ce priveste vestimentatia la birou. Daca de exemplu la birou toata lumea poarta pantaloni scurti si tricou, iar tu apari la costum, vei fi din alt peisaj. La un interviu este foarte important sa arati ca te poti adapta oricarui climat si ca poti face parte dintr-o echipa, din toate punctele de vedere.

Importanta vestimentatiei in societatea de astazi nu este deloc de neglijat. Trebuie mereu sa fim informati si receptivi, pentru a face fata cu brio intr-o lume in continua schimbare.

Related Posts