Accesorii barbati, Uncategorized

Cravata si rolul sau in definirea elegantei masculine

eleganta cravatei

In moda, precum si in alte domenii, detaliile fac, de cele mai multe ori, diferenta. Fie ca e vorba de un ceas elegant sau o cravata, un gest de curtoazie sau un simplu salut spus cum trebuie, toate sunt aspecte care iti construiesc si cimenteaza imaginea, zi de zi. Dar sa ne oprim asupra cravatei.

Originea cravatei dateaza inca din secolul al XVII lea, cand regele Louis al XIII lea al Frantei a angajat mercenari croati ce purtau in jurul gatului o bucata de material, ca parte a uniformei lor. Pe langa rolul functional, de a tine impreuna gulerele jachetei, Regele Louis XIII le-a atribuit si un rol estetic, transformandu-le in element obligatoriu al tinutei regale. In onoarea soldatilor croati ce au luptat in favoarea Frantei in Razboiul de 30 de ani, acest accesoriu a primit numele “La Cravate”, iar de atunci acest acesoriu vestimentar a fost perfectionat odata cu revolutia modei.

Cravata a avut diferite forme de-a lungul timpului si pana astezi, insa a ramas un accesoriu elegant ce completeaza vestimentatia masculina de peste 150 de ani. De la modelele pictate manual, la cele late si viu colorate, caracteristice anilor `40, trecand prin cele skinny din anii`70, cravata este un simbol incontestabil al elegantei masculine. Adevarata valoare a cravatei sta ascunsa in calitatea materialului si mestesugul realizarii prin coasere sau pliere manuala. Astfel, nodul este o modalitate de a pune in valoare cravata si, de aceea, ii acorda o atentie deosebita.

Sunt mai multe tipuri de noduri pentru cravata si tot atatea tutoriale si filmulete pe internet care ne invata cum sa procedam atunci cand urmeaza sa  purtam un astfel de accesoriu.

Nodul simplu sau nodul clasic de cravata reprezinta cel mai des intalnit mod de a prinde cravata, potrivindu-se majoritatii cravatelor si gulerelor de camasa.

Similar cu nodul simplu de camasa este si cel dublu-simplu sau nodul Printului Albert. Deoarece foloseste mai mult material, este potrivit barbatilor mici de statura.

Nodul Windsor poarta numele celui care l-a consacrat – Ducele de Windsor. Avand un volum mai mare decat celelalte noduri de cravata, este recomandat camasilor cu guler in stil italian. Barbatilor care doresc un nod mai putin voluminos le este recomandat nodul Half Windsor, potrivit cravatelor mai subtiri, dar si camasilor ce ofera mai mult spatiu in jurul gatului.
Mai exista si nodul incrucisat, care este un nod mare, laborios si este realizat doar de catre cunoscatori.

 

 

Related Posts