Accesorii barbati, Uncategorized

Black Tie: Vesta si braul clasic

DSC09879

Ambele piese joaca un rol bine definit in armonia tinutelor „Black Tie”. Scopul lor este acela de a desavarsi aerul de rafinament minimalist pe care il transmite un astfel de ansamblu vestimentar, ascunzand modul in care se imbina partile componente ale costumului de seara. La fel cum nasturii obisnuiti sunt inlocuiti cu butoni eleganti iar cusaturile pantalonului sunt ascunse sub benzi de matase, tot asa vesta sau braul acopera linia mediana a siluetei, mascand discret talia pantalonului si partea de jos a camasii.

In mod traditional, costumele „Black Tie” erau asociate cu vesta neagra, purtata initial impreuna cu fracul, de la care isi trage si originile. Braul a fost introdus in alcatuirea tinutelor de seara abia dupa 1930, la inceput doar ca alternativa mai putin formala la vesta deja consacrata. Desi considerat potrivit numai pentru evenimentele de vara, cand temperaturile ridicate faceau incomoda purtarea vestei, braul a devenit acceptat pe tot parcursul anului incepand din 1950, astfel incat astazi ambele variante sunt la fel de corecte.

Modul in care sunt alese cele doua piese vestimentare este strans legat de anatomia sacoului, si in special de reverele acestuia. Atat vesta, cat si braul sunt purtate numai impreuna cu sacourile croite la un singur rand de nasturi. Asta deoarece sacourile la doua randuri de nasturi se poarta incheiate, ascunzand asadar talia, fapt ce face redundanta prezenta vestei sau a braului. Cat priveste armonizarea cu reverele sacoului, in principiu cele doua piese pot fi asociate cu oricare dintre cele doua tipuri de revere acceptate pentru costumele „Black Tie”. Cu toate acestea, expertii in eticheta sunt de parere ca vesta, mai formala si taiata in colturi, se potriveste mai bine cu reverele ascutite, pe cand conturul curbat al braului complimenteaza mai bine forma rotunda a gulerului-sal.

Vesta pentru tinutele de seara

Multe dintre magazinele de profil scot tot mai des la vanzare modele de veste incheiate pana sus; desi promovate ca articole destinat tinutelor de seara, acestea sunt aceleasi veste care intra in componenta costumelor „Business” din trei piese, nerespectand prin urmare normele de eticheta ale stilului „Black Tie” clasic. Vesta traditionala asociata cu acest cod vestimentar are mai degraba un design low-cut, tocmai pentru a lasa la vedere cat mai mult din camasa elegant ornamentata. Iata asadar ca vesta potrivita pentru un costum de seara trebuie sa ajunga doar pana la nivelul reverelor, atat cat sa se intrezareasca putin de sub sacoul inchis.

Tot dupa modelul sacoului, vesta clasica poate fi croita la un singur sau la doua randuri de nasturi. In primul caz, partea de jos a vestei e terminata in doua colturi, care pot fi ascutite sau rotunjite, in functie de preferinte. De asemenea, vesta pentru tinutele „Black Tie” poate fi intreaga sau cu spatele decupat, a doua varianta fiind considerata mai eleganta (aceasta se incheie la spate, cu ajutorul unei cureluse ajustabile plasata in zona lombara si a unui nasture ascuns in spatele gatului).

Indiferent de model, vesta clasica e realizata fie din acelasi tip de material ca sacoul, fie exclusiv din matase, pentru a se asorta cu reverele acestuia. O alta trasatura caracteristica a vestei de seara este gulerul-sal, intotdeauna din matase, chiar si atunci cand restul vestei e din lana pieptanata (asortat deci cu reverele sacoului). La fel ca si partea de jos a vestei, si gulerul poate fi rontujit sau poate avea forma unor revere patrate.

Vestele cu un singur rand de nasturi sunt incheiate de obicei in trei nasturi (spre deosebire de vestele pentru costumele obisnuite, la tinutele de seara nu se lasa descheiat nasturele de jos), in timp ce modelele la doua randuri de nasturi au, de regula, patru nasturi. Acestia sunt imbracati fie in satin, fie in grosgrain (in functie de finisajele reverelor de pe sacou) si pot chiar fi inlocuiti cu butoni, asortati la cei ai camasii. Tot la capitolul „detalii” se remarca cele doua buzunare cu laist care impodobesc lateralele vestei si care odata serveau drept suport pentru ceasul de buzunar. Nu in ultimul rand, vestele de cea mai buna calitate sunt prevazute cu o gaica in partea din spate, cu ajutorul careia sunt fixate de pantalon, pentru ca talia sa nu fie cumva lasata accidental la vedere atunci cand va miscati.

NOTA: In prima jumatate a secolului al XX-lea, tinutele „Black Tie” erau compuse din smoching negru si vesta alba, preferata atunci de catre elitele sociale. Astazi, vesta alba e acceptata doar ca alternativa eleganta la stilul clasic.

Cum se poarta braul

Braul isi are originea in vestimentatia traditionala indiana, de unde a fost imprumutat in epoca victoriana de catre ofiterii britanici care isi faceau stagiul acolo. Ideea braului a pornit de la un fel de centura lata, colorata in nuante vii, pe care indigenii o purtau infasurata in jurul tunicilor si care avea numele de „kamarband“ (devenit „cummerbund” in limba engleza). In jurul anilor 1920, designul braului a fost desavarsit prin introducerea pliurilor, menite sa reprezinte cutele centurii originale de la care a fost adaptata aceasta piesa vestimentara.

Diferenta majora dintre brau si vesta de seara o reprezinta simplitatea primului, mai putin formal decat vesta, motiv pentru care era folosit initial doar ca substitut al acesteia in perioadele cu vreme calda. Aceeasi caracteristica il recomanda mai degraba pentru sacourile cu guler-sal (mai putin sobru decat reverele ascutite), la care sunt asociate camasi simple, fara plastron.

Din punctul de vedere al tesaturii, braul e realizat intotdeauna din matase neagra, cu un finisaj satinat sau din grosgrain, in functie de materialul care imbraca reverele sacoului. Dincolo de rigorile stilului „Black Tie” clasic, braul reprezinta o cale excelenta pentru a introduce putina culoare in tinutele de seara, transformandu-se in instrumentul perfect prin care va puteti exprima personalitatea atunci cand sunteti invitat la un eveniment „Creative Black Tie”.

Principala trasatura de design a braului sunt pliurile care il decoreaza pe intreaga lui lungime si care trebuie purtate intotdeauna orientate in sus. Prezenta lor e un vestigiu a vremurilor in care pantalonii pentru smoching nu aveau buzunare, iar domnii isi tineau biletele la opera in interiorul pliurilor de pe brau. De asemenea, modelele superioare se disting printr-o usoara curbura a liniei de sus (nerecomandata insa domnilor corpolenti, pentru ca atrage atentia asupra taliei generoase, mai ales daca braul e colorat), un mic buzunar ascuns in interior si util pentru pastrarea biletelor sau a banilor, precum si o gaica speciala (la fel ca in cazul vestei) prin care sa fie fixate de pantalon.

Related Posts