Accesorii barbati, Uncategorized

Black Tie: Accesorii clasice pentru un plus de rafinament

2

Smochingurile clasice sunt menite sa transmita un aer de eleganta sobra, traditionala. Iata asadar ca rolul accesoriilor este mult mai important decat pare la prima vedere, ele nefiind doar simple detalii decorative, ci asumandu-si misiunea de a personaliza tinuta si de a imprima dinamism intregului ansamblu. Domnii versati intr-ale etichetei ajung sa stapaneasca arta accesoriilor, folosindu-le pentru a da costumelor lor „Black Tie” o noua dimensiune de fiecare data cand le poarta.
1. Butonii
Butonii clasici pentru camasa, sacou si vesta sunt adevarate bijuterii, din aur sau onyx, si au o importanta majora in anatomia costumului. Cu cat e mai conservator design-ul lor, cu atat sporeste eleganta tinutei. Codul vestimentar „Black Tie” cere ca butonii care inlocuiesc nasturii camasii sa fie de culoare neagra. In mod similar, la o camasa de ceremonie incadrata in stilul „White Tie” veti purta butoni din sidef.

2. Batista de buzunar
De un alb impecabil, batista din olanda (preferabil impaturita manual) impodobeste buzunarul de la piept al sacoului. Unii experti in eticheta sustin ca ea ar trebui asezata in buzunar usor neglijent, pentru a contrasta putin cu disciplina formala a tinutei, adaugand un strop de caracter aparitiei dumneavoastra in societate. Altii, dimpotriva, lauda simplitatea unei batiste impaturite exemplar si o indica drept preferabila „haosului” creat de lipsa de conformism. Astazi se poarta insa foarte mult batista din matase, o variatie moderna a celei clasice, potrivita mai degraba stilului „Black Tie” contemporan.

3. Floarea de la butoniera (optionala)
Intalnita indeosebi la smochingul pentru nunta, floarea de la butoniera se poarta pe reverul stang al sacoului. Bunul-gust indica sa alegeti o floare de dimensiuni mici, dar care sa fie totusi suficient de rezistenta incat sa nu se dezintegreze in timp ce o purtati; prin urmare, alegerea clasica o reprezinta garoafa alba sau rosie. De precizat ca floarea pentru butoniera (obligatoriu naturala) trebuie adaptata de catre florar pentru acest scop, asa ca nu asteptati pana in ultimul moment cu gandul ca veti smulge pur si simplu o floare din vaza – fie va acordati suficient timp pentru aceasta operatiune, fie renuntati cu totul la ea. De asemenea, retineti ca aceasta floare se introduce prin gaura reverului (dupa scoaterea mugurelui si infasurarea cozii intr-un material special), eventual intr-un mic flacon cu apa care sa o mentina proaspata; prin urmare nu incercati sa o prindeti cu un ac pe rever si lasati la vedere doar petalele, nu si codita florii. Nu in ultimul rand, floarea de la butoniera nu se poarta impreuna cu batista de buzunar, cu exceptia cazului in care ambele sunt de culoare alba.

4. Bretelele pentru pantaloni
Domnii care nu si-au facut smochingul la comanda vor avea nevoie de bretele pentru pantaloni. Nu e vorba doar de respectarea traditiei, ci e o chestiune de stil: bretelele impiedica talia pantalonului sa alunece sub nivelul vestei, aliniaza pliurile pantalonilor cu cusaturile acesteia si elimina efectul inestetic creat de purtarea unei curele. Bretelele clasice sunt realizate din matase neagra sau alba, fixate cu nasturi (nu dupa model „clip-on”) si au capetele moi, din material textil impletit (spre deosebire de bretelele obisnuite, care se termina cu doua bucati voluminoase de piele tare). De retinut ca bretelele trebuie sa ramana permanent ascunse vederii, motiv pentru care un gentleman nu-si scoate niciodata sacoul pe durata serii.

5. Jartierele pentru sosete
Dupa modelul pantalonilor, si sosetele trebuie fixate la locul lor cu ajutorul unor jartiere, pentru a va asigura ca nu aluneca si nu se strang pe picior (lucru obisnuit pentru ciorapii din matase). Cum fiecare dealiu al tinutei trebuie sa arate ireprosabil, niste sosete care atarna ar fi o priveliste de cosmar, lasand in acelasi timp tibia expusa vederii atunci cand luati loc sau stati picior peste picior. De regula, jartierele sunt alese sa se asorteze cu bretelele pantalonilor, fiind cel mai adesea din matase neagra.

6. Ceasul de buzunar (optional)
Unii experti in eticheta considera purtarea unui ceas la un eveniment formal drept lipsita de gratie si o dovada de impolitete fata de gazde (sa fii mereu cu ochii pe ceas perturba armosfera festiva a unei astfel de ocazii). Totusi, in eventualitatea in care nu va puteti imagina fara ceasul de mana, alegeti un model cat mai discret, incheiat cu o curea simpla din piele neagra. Ceasurile care se incadreaza in rafinamentul sobru al stilului „Black Tie” au un design minimal, cu detaliile abia vizibile (partile din metal trebuie sa se asorteze cu metalul butonilor). Ca alternativa, o astfel de serata e pretextul ideal sa afisati un ceas clasic de buzunar, care va da impresia ca nu acordati importanta constrangerilor temporale.

7. Esarfa de seara (optionala)
Purtata de obicei cu paltonul de seara, esarfa poate fi purtata si in interior, ca accesoriu, la evenimentele foarte formale. Numita si „esarfa de opera”, ea poate fi perceputa totusi ca un semn de afectare, asa ca e destinata numai anumitor tipuri de contexte sociale.

Related Posts