Tesaturi, Uncategorized

Tesatura Jacquard

tesatura jacquard

Tesatura Jacquard este un tip de tesatura a carei tehnica de legare este obtinuta prin ridicarea simultana a anumitor fire de urzeala si care face posibila, in aproape orice razboi de tesut, cresterea programata a fiecarui fir de urzeala independent de celelalte. Acest lucru aduce mult mai mula versatilitate in procesul de tesut si ofera cel mai inalt nivel de control al firelor de urzeala.

Acest tip de tesatura a aparut in Evul Mediu, o data cu aparitia razboaielor de tesut orizontale. Prima imbunatatire a razboiului de tesut apartine lui Basile Bouchon(1725), insa cea mai importanta inventie o constituie mecanismul care si poarta numele renumitului inventator francez Joseph Marie Jacquard. Acesta a realizat, intre anii 1804 si 1808, mecanismul de comanda automata individuala a itelor, prin folosirea unor cartele perforate cu desen specific. Dupa aproape doua secole a aparut si razboiul de tesut Jacquard electronic, in 1983, la Bonas Machine Company. In prezent, razboaiele de tesut jacquard sunt computerizate , nu mai au cartele perforate, in schimb au mii de carlige. O evolutie fireasca, in pas cu vremurile.

Caracteristici

Tesatura Jacquard este cel mai complicat tip de tesatura din cauza modului de realizare, alegerea itelor realizandu-se in functie de model. La acest tip de tesatura complexitatea modelului este realizata prin contextura, nu prin vopsirea, printarea sau brodarea stofei. Spre deosebire de alte tipuri de tesaturi, cum ar fi tesaturile normale (tip panza), sau tesaturile denim, la acest tip de tesatura nu intalnim un tipar repetitiv. Acest tip de tesatura de obicei da o rezistenta mult mai buna materialui. Prin complexitatea modului de realizare tesaturile tip Jacquard au o valoare ridicata.

Cum recunosti tesatura Jacquard

Tesaturile Jacquard pot fi confundate, de multe ori, cu broderiile sau modele cusute din cauza sariturilor mari de tesere. Pentru a putea recunoaste cu exactitate daca o tesatura este de tip Jacquard trebuie sa ne uitam pe ambele parti ale acesteia. In cazul unei tesaturi de tip Jacquard modelul existent pe fata materialului se regaseste pe partea din spate cu textura si culorile inversate. Pentru a obtine o tesatura de tip Jacquard se pot utiliza materii prime variate precum bumbac, matase, in si sintetice.

 

Related Posts