Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Un ghid special pentru combinarea camasilor si cravatelor

stil vestimentar01

Exista multi barbati care, din lipsa de experienta, nu se pricep prea bine la combinarea camasilor si cravatelor, iar din acest motiv, majoritatea opteaza pentru o combinatie monotona care este putin obositoare. Cea mai buna solutie pentru a depasi aceasta problema este sa fiti creativi, fara sa va fie frica sa incercati ceva nou, iesit din tipar. Dar inainte de a pune sfatul nostru in aplicare, ar fi bine sa studiati regulile prezentate in acest articol, pentru a nu ajunge in alta extrema.

Regulile de baza ale scarii graduale de culori

Potrivirea culorilor hainelor a fost intotdeauna o mare problema pentru aproape orice barbat. Insa atunci cand vine vorba de combinarea unei camasi cu o cravata, daca nu va doriti ca tinutele dumneavoastra sa arate foarte monoton, va trebui sa infruntati aceasta problema a asortarii culorilor. Cel mai bine este sa incepeti prin analizarea acestei imagini care prezinta o scara graduala de culori.

poza0001

Aceasta imagine va ofera o reprezentare vizuala a fiecarei culori primare (rosu,galben si albastru), alaturi de cele secundare (portocaliu, verde,mov) si tertiere (rosu combinat cu portocaliu, galben combinat cu portocaliu, galben combinat cu verde, albastru combinat cu verde, albastru amestecat cu mov, rosu amestecat cu mov), cu alte cuvinte, toate culorile principale alaturi de cele complementare si nuantele lor. Nu este atat de complicat precum pare: sectiunile care se situeaza la stanga si dreapta unei culori sunt similare, sectiunile care sunt opuse sunt complementare, iar nuantele care se afla in contrast una cu cealalalta sunt separate de trei sectiuni.

De exemplu, culoarea rosie este opusa fata de cea verde, ceea ce inseamna ca este complementara; movul si portocaliul se afla de o parte si de alta de rosu, ceea ce inseamna ca cele doua culori sunt similare; atat galbenul cat si albastrul se afla la trei sectiuni distanta de rosu, ceea ce inseamna ca ele sunt culori contrastante. Cu toate acestea, chiar daca ajugeti sa intelegeti aceste notiuni, combinarea culorilor este mult mai complicata in practica decat in teorie.

Atunci cand vine vorba despre camasi si cravate, de cele mai multe ori, este mai usor sa combini culorile contrastante, decat pe cele complementare. De exemplu, o camasa albastru deschis cu o cravata burgundy (sau visinie) si un costum bleumarin este o combinatie pe care fiecare barbat o poate realiza cu usurinta.

Culorile complementare sunt mai greu de potrivit, deoarece ele au o intensitate mai mare, iar atunci cand purtati doua culori de acest fel puteti ajunge sa aratati putin prea strident. Solutia cea mai buna este sa incercati sa variati nuantele precum o camasa albastru deschis cu o cravata portocaliu inchis. Ceea ce trebuie sa tineti minte este faptul ca o cravata trebuie sa aiba intotdeauna o nuanta mai inchisa sau mai deschisa decat camasa, fara exceptie.

Bineinteles, cea mai simpla si sigura optiune este sa combinati o cravata cu model si o culoare intensa cu o camasa alba – insa aceasta metoda elimina orice fel de creativitate si distractie. Sfatul nostru este sa incercati sa experimentati cat mai multe combinatii de culori si incetul cu incetul veti incepe sa va dati seama ce se potriveste sau ce nu se potriveste.

Cum sa iti alegi cravatele

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va cumparati intotdeauna doar cravate “frumoase”. Frumos nu inseamna neaparat orice este incredibil de scump, ci se refera la cravatele care au o calitate buna si care sunt deosebite. Sfatul nostru este sa evitati orice cravata care este prea lucioasa sau stridenta. O cravata mata, eleganta sau una impletita este mult mai usor de potrivit si nu eclipseaza restul tinutei.

In cazul in care nu stiti daca sa optati pentru o cravata lata sau una ingusta, regula generala este ca latimea unei cravate trebuie sa fie cat mai apropiata de cea a reverului de la costum. De asemenea, este important sa stiti ca de obicei, pentru o persoana inalta si supla cea mai buna alegere este o cravata mai ingusta, in timp ce o persoana mai scunda si mai corpolenta ar trebui sa opteze pentru o cravata mai lata.

Camasile fara model

Acest tip de camasi sunt cele mai versatile si folositoare camasi pe care le putem regasi intr-o garderoba. Printre culorile esentiale de camasi pe care fiecare barbat ar trebui sa le aiba in dulap se numara albul, albastrul deschis si rozul.

Important: in acest articol noi vom lua in considerare toate combinatiile de camasi si cravate, independent de preferintele pe care le aveti dumneavoastra, astfel incat sa putem satisface un numar cat mai mare de persoane. Ulterior, oricine poate sa se rezume la sfaturile care se potrivesc cu stilul sau individual.

Asa cum am specificat si mai sus, o camasa alba este unul dintre cele mai versatile si practice articole de imbracaminte pentru barbati. Orice cravata se potriveste la o camasa alba, indiferent de ce model are. Daca alegeti sa optati pentru o camasa alba, asigurati-va ca o combinati cu o cravata plina de “caracter”, care iese putin in evidenta, pentru a echilibra aspectul monoton al albului.

Indicatii pentru camasile albastre si roz

Camasile albastre sau roz sunt cele care va ofera posibilitatea de a va folosi creativitatea si curajul prin felul in care le combinati. Mai jos veti putea gasi o serie de sfaturi cu privire la cele mai bune metode de a combina aceste tipuri de camasi astfel incat sa obtineti o tinuta cat mai deosebita.

Camasile albastru deschis

  • La o astfel de camasa, ar fi cel mai bine sa purtati o cravata mai inchisa la culoare. O cravata bleumarin impletita este ideala.
  • Portocaliul este o culoare complementara, dar o cravata portocaliu inchis se potriveste foarte bine cu o camasa de acest tip.
  • Atat galbenul cat si rosul sunt nuante contrastante, ceea ce inseamna ca o cravata burgundy ( visinie) sau una “mustar” va arata foarte bine impreuna cu acest tip de camasa. De asemenea, aceste cravate pot sa fie simple sau in dungi bleumarin.
  • Verdele este o culoare asemanatoare cu albastrul, ceea ce inseamna ca cea mai buna alegere pentru o camasa albastru deschis este o cravata verde inchis.

Camasile roz

  • Violetul si movul sunt culoari asemanatoare. Sfatul nostru este sa optati pentru una dintre aceste culori cu o nuanta mai inchisa si nu aveti cum sa gresiti.
  • Verdele este o culoare complementara, iar o nunata de kaki mat reprezinta o alegere curajoasa care va va scoate in evidenta.
  • Albastru este o culoare complementara, iar noi consideram ca nimic nu arata mai bine decat o camasa roz cu o cravata bleumarin, indiferent ca are un model sau nu.

Camasile in dungi

Atunci cand alegeti sa purtati o camasa cu model lucrurile incep sa devina cu adevarat interesante. Regulile de baza legate de culori pe care vi le-am prezentat mai sus se aplica si la acest tip de camasa, insa avand in vedere ca exista si un imprimeu, trebuie sa aveti mai multa grija atunci cand va alegeti o cravata care sa se potriveasca.

Bineinteles ca o cravata simpla fara nici un model este cea mai usoara alegere, insa atunci cand va doriti sa combinati doua tipuri de imprimeu exista o singura regula foarte importanta pe care trebuie sa o stiti: intotdeauna trebuie sa variati marimea si gradatia modelelor pe care doriti sa le combinati.

De exemplu, o camasa cu dungi subtiri ar trebui sa fie combinata cu o cravata care are dungi mai late sau un imprimeu mai vizibil, iar o camasa cu dungi late ar trebui sa fie combinata cu o cravata cu un model mai discret.

In general, doua imprimeuri cu dungi se potrivesc foarte bine (atat timp cat nu sunt identice). De exemplu, de ce nu incercati sa potriviti o camasa cu dungi foarte subtiri cu o cravata cu dungi late? Aveti grija ca nuanta dungilor de pe camasa sa fie aceeasi cu una dintre culorile de pe cravata si vei obtine o tinuta cu care nu puteti sa dati gres niciodata.

O alta sugestie pentru acest tip de camasi este sa incercati sa variati orientarea dungilor de pe modelele pe care doriti sa le combinati. De exemplu, o camasa cu dungi pe verticala poate fi combinata cu o cravata cu dungi pe orizontala sau pe diagonala, astfel incat sa se creeze un contrast care evidentiaza ambele piese de imbracaminte.

Camasile in patratele

Probabil va ganditi ca regulile pentru potrivirea unei camsi in patratele cu o cravata sunt asemanatoare cu cele pe care vi le-am prezentat la camasa in dungi. Insa nu este adevarat. In timp ce dungile necesita un imprimeu mai vizibil sau mai discret, in functie de latimea lor, o camasa in patratele necesita intotdeauna un imprimeu mai vizibil, astfel incat cravata sa nu fie eclipsata.

Singura exceptie de la aceasta regula este atunci cand vine vorba de o camasa de tip “window pane”.  O astfel de camasa, la fel precum cea cu dungi subtiri, ofera mai multa flexibilitate datorita faptului ca acest tip de imprimeu este destul de subtil.

Camasile in carouri sunt cele mai traditionale si “prietenoase” piese de imbracaminte de pe piata, insa pentru cei care lucreaza intr-un mediu formal s-ar putea ca acest tip de camasa sa fie prea casual.

Daca aveti o camasa in carouri, a carei culoare predominanta este albul, aveti grija sa respectati regulile prezentate mai sus cu privire la asortarea culorilor. Sfatul nostru este ca la o astfel de camasa sa optati pentru o cravata a carei nuante este asemanatoare sau contrastanta fata de culoarea camasii. De exemplu, o cravata blumarin se potriveste foarte bine cu o camasa in carouri albastru deschis sau roz.

Si o cravata cu dungi se potriveste cu o camasa cu patratele, atat timp cat alegeti o cravata cu dungi late si vizibile, care sa poata “concura” cu imprimeul de pe camasa. Din nou, asigurati-va ca una dintre culorile de pe cravata este la fel precum una dintre cele de pe camasa.

Incercati sa evitati imprimeurile mai complexe, precum “paisley” sau cele cu forme geometrice intrucat ele ar putea sa creeze un fel de iluzie optica care este foarte obositoare pentru ochi.

Concluzie

Potrivirea camasilor si cravatelor este o munca destul de dificila, la care poti sa dai gres foarte usor. Insa daca respectati regulile pe care le-am prezentat in acest articol si renuntati la teama de a incerca ceva nou si mai interesant, veti ajunge incetul cu incetul un expert care atrage privirile tuturor celor din jur.

Related Posts