Istoria Modei, Uncategorized

Istoria trenciului – un articol vestimentar ce nu se va demoda niciodata

trench-ul-clasic

Chic si modern, trenciul este unul dintre acele articole vestimentare care nu se vor demoda niciodata. Fie ploaie, fie soare, trenciul este cea mai buna alegere atunci cand vrei o jacheta care sa iti tina de cald si sa se asorteze la orice. Te poti baza pe trenciul tau preferat in fiecare zi de toamna, posibilitatile de styling fiind numeroase. Putini dintre noi stiu insa istoria acestui iubit articol vestimentar. Astfel in randurile ce urmeaza va vom prezenta istoria indepartata a trenciului:

Trenciul apare pe piata in mod oficial in 1856, cand Thomas Burberry deschide primul magazin de haine barbatesti in Basingstoke, in Hampshire.

Astfel, in 1856 apare prima haina Burberry, numita „Gents Walking”, o pelerina ampla, cu umeri raglan, care va deveni, multumita lui Arthur Conan Doyle, uniforma lui Sherlock Holmes.

Burberry face noi experimente pentru imbunatatirea materialelor, astfel realizeaza un fir care se impermeabilizeaza si este tesut pe diagonala. Materialul nu mai miroase a cauciuc, iar tesatura in solzi permite alunecarea picaturilor de ploaie.

Ca si blugii trenciul este intr-o prima faza haina destinata muncii. Astfel, primii clienti ai magazinului sunt agricultori, crescatori de vite, vanatori, medici de familie, care aveau nevoie de o haina rezistenta in fata intemperiilor climei britanice.

Trenciul este imbracat pentru prima data de o femeie in 1928, in filmul „A woman of affairs”, ce a avut-o ca protagonista pe Greta Garbo.

Mantaua, o varianta a trenciului, a fost purtata si in Primul Razboi Mondial, de catre soldatii britanici.

Trenciul apare din ce in ce mai des pe marile ecrane in filmele anilor ’40, imbracand actori celebri ca Alan Ladd, Humphrey Bogart, ajungand sa fie uniforma lui Peter Sellers in celebrul ciclu de filme „Pantera roz”.

De asemenea este adoptat de agentii Gestapo-ului in varianta din piele neagra, model inventat special pentru ei.

In Statele Unite ale Americii apare o grupare numita „Trench Mafia”, formata din tineri extremisti care isi castiga o celebritate negativa intrand in cladirea unui liceu si omorand o duzina de elevi, dupa care se sinucid. Astfel trenciul este legat, fara voia sa, de un moment tragic si de neacceptat.

Trenciul este consacrat ca vestimentatie feminina, dupa ce fusese una exclusiv masculina, de Katharine Hepburn, Ella Raines, Sofia Loren, Ava Gardner, Audrey Hepburn si Catherine Deneuve.

De la începutul secolului al XX-lea trenciul devine o piesă de vestimentaţie şi rămâne până astazi o haină clasică atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.