Ingrijire, Uncategorized

Cum ingrijim hainele din lana

tesaturi din lana

Stofele din lana sunt unele dintre cele mai folosite materiale, mai ales pentru piesele vestimentare dedicate sezonului rece. Pentru ca este un material moale si extrem de calduros, este folosit foarte des la fabricarea de pulovere, veste, dar si pentru piese vestimentare deosebite, cum ar fi spre exemplu costumele. Stofa din lana se incalzeste foarte repede, retine caldura, este elastica, nu se sifoneaza si nu absoarbe mirosurile.Lana este un material textil confectionat din blana animalelor (de obicei a oilor). De asemenea, lana mai provine si din blana caprelor de munte, a iepurilor de Angora sau a lamelor.

Iata cateva sfaturi importante pentru ingrijirea tesaturilor din lana:

Cat timp le purtati, curatati articolele vestimentare cu o perie de haine, pentru a indeparta parul, praful si impuritatile care se strang peste zi.

Depozitati puloverele de lana si/sau paltoanele pe umerase late, care sa tina intr-o pozitie corecta umerii si sa nu-i deformeze.

Hainele din lana e bine sa fie scoase din pungile de plastic de la curatatorie,chiar daca vi se pare ca le protejati. Lana va respira si se va pastra astfel intr-o forma buna.

Pentru a indeparta petele nu foarte impregnate in tesatura, folositi apa rece sau sifon si hartie absorbanta. Nu frecati locul, se va scamosa si veti baga murdaria si mai adanc in tesatura.

Paltoanele de lana, spre exemplu, este bine sa fie curatate la inceputul sau la finalul sezonului rece.

Nu depozita pentru o perioada lunga chei, portofele, obiecte grele care sa deformeze tesatura in buzunarele pantalonilor sau jachetelor de lana.

Daca vrei totusi sa scapi de spalarea la mana a articolelor din lana, poti folosi masina de spalat pe programul delicat, cu apa rece si detergent moale. Insa, nu spala niciodata paltoanele la masina.

Daca te hotarasti sa le speli de mana, apa calduta, sampon sau un detergent delicat, inmoaie-le pentru trei-cinci minute, clateste-le in apa rece si lasa-le sa se scurga lent si sa se usuce pe o suprafata plana.

Nu opariti articolele din lana cu apa fierbinte, nu folositi inalbitor si nu le stoarceti in masina de spalat, deoarece fibra se contracta.

Daca le tii suspendate si lasi sa se scurga apa din hainele de lana, risti sa se deformeze, de aceea e bine sa gasesti o scandura pe care sa o sprijini pe cada si sa le lasi sa se usuce.

Daca le asezi frumos pe umeras, articolele din lana isi recapata elasticitatea si dispare aspectul de sifonat.

Un aparat de scame este o investitie buna. Verificati-va puloverele la fiecare purtare, daca necesita curatare de scame. Cand puloverul a ajuns mult prea scamosat, retrogradati-l la purtarea prin casa, nu va doriti o imagine neingrijita la birou.

Daca s-a stramtat, puteti incerca sa-l aduceti la starea initiala daca le clatiti in apa cu balsam de rufe, care va decongestiona fibra. S-ar putea sa fie nevoie de repetari. Ajuta si sa-l uscati atarnat, astfel incat apa scursa sa forteze fibra sa se intinda.

Avand grija de hainele noastre avem grija de noi insine. Bineinteles ca sunt haine care au nevoie de mai multa dragoste decat altele. Este important ca noi sa le acordam atentia necesara, deoarece si ele, la randul lor, ne vor oferi satisfactii pe masura.