Croitorie, Uncategorized

Black Tie: stofe si culori clasice

blacktie-barathea

 

Inca de la perfectionarea procesului de fabricare si, ulterior, de croire a stofelor, costumierii cu prestanta au cautat sa-si armonizeze creatiile vestimentare cu mediul in care urmau sa fie purtate. Asa se face ca imbracamintea din lana pieptanata de culoare inchisa e asociata cu decorurile urbane, tweed-ul aspru in tonuri de pamant – cu peisajele rustice, iar materialele usoare in nuante pastelate – cu lunile de vara. Prin urmare, e firesc ca pentru evenimentele de seara sa fie rezervate cele mai rafinate stofe si in culorile cele mai intunecate.

Costumele pentru tinutele formale sunt realizate, de regula, din stofe de lana pieptanata, care are particularitatea de a nu se destrama (e vorba de fire de lana nescamosate). Cum smochingurile sunt destinate exclusiv ocaziilor speciale, ceea ce inseamna ca nu vor fi purtate foarte des, au o durata de viata mai mare in comparatie cu costumele pentru uz zilnic, astfel incat pot fi facute dintr-un tip de lana mult mai fina.

La fel ca in cazul fracului (definitoriu pentru tinutele „White Tie”), stofele pentru smoching prezinta un luciu discret. Un costum „Black Tie” se face remarcat prin finisajele sacoului si ale pantalonilor: revere satinate, nasturi imbracati, buzunare dichisite, cusaturi mascate sub o banda din satin. Toate aceste finisaje aduc un anumit grad de stralucire ansamblului, astfel incat, pentru a nu deveni ostentativ si a nu-i stirbi tinutei din sobrietatea caracteristica, se impune ca materialul de baza al costumului sa fie intotdeauna mat. Deasupra acestuia sunt aplicate cateva tesaturi speciale cu efect subtil, de tip barathea sau mini-herringbone, ce ofera un plus de textura stofei.

Cat priveste greutatea materialului, aceasta variaza in general in functie de sezon – desi unii comercianti vor incerca sa va convinga ca acelasi costum poate fi purtat pe tot parcursul anului, dupa modelul „unul si bun”. Totusi, avand in vedere ca majoritatea evenimentelor formale se desfasoara intr-un mediu cu temperatura controlata, expertii sunt de parere ca alegerea cea mai practica o reprezinta stofele de 250-300 grame/metru patrat.

Negru si „midnight blue”

Pe langa asocierea cromatica dintre negru si noapte, alegerea acestei culori pentru tinutele de seara are doua avantaje estetice. In primul rand, imprima celui care poarta smochingul o aura de dominanta si masculinitate. Cel de-al doilea avantaj este contrastul superb pe care il creeaza in juxtapunere cu albul camasii (si cu accesoriile – de pilda, o batista alba in buzunarul de la piept, papionul sau cravata slim).

In cazul in care doriti totusi sa va abateti de la norma cromatica, pentru o aparitie stilata se recomanda smochingul bleumarin inchis (mai exact, de culoarea „midnight blue”). Aceasta nuanta foarte intunecata de albastru a devenit populara prin anii 1930, gratie capacitatii sale de a-si retine tonalitatea bogata si sub lumina artificiala. Ca o comparatie, negrul reflecta mult mai bine lumina, astfel incat uneori bate in nuante de gri sau verzui, mai ales daca materialul nu este unul nou-nout. In plus, culoarea „midnight blue” pare mai stralucitoare si se face mai bine remarcata la petrecerile care incep inainte de asfintit, pe cand negrul are tendinta de a arata lipsit de viata la lumina zilei.

NOTA: In cadrul evenimentelor „Black Tie” care au loc in lunile de vara, cand vremea este excesiv de calda, sau in zonele cu climat fierbinte, este permisa purtarea unui sacou alb, insa doar in anumite conditii.

Related Posts