Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Black Tie modern: vesta de seara

vesta-de-seara

Asa cum era de asteptat, smochingul modern a adus dupa sine o reinterpretare a tuturor accesoriilor „Black Tie”. Vesta clasica de seara este astazi o aparitie destul de rara, ea fiind inlocuita cu modele mai putin decoltate, fara revere si croite exclusiv la un singur rand de nasturi.

Clasic vs contemporan

Scopul unei veste de seara e acela de a incadra si a scoate in evidenta cat mai bine camasa de ceremonie, si in mod special plastronul ornamentat al acesteia. Asta inseamna ca vesta trebuie sa fie suficient de joasa incat sa nu acopere prea mult din pieptul camasii, ajungand doar pana la reverele sacoului. Pe langa asta, modelul „low cut” al vestei clasice mai are un avantaj: acela de a accentua taietura in „V” adanc creata de contrastul dintre camasa alba si sacoul negru incheiat, si care subliniaza frumusetea siluetei masculine.

Iata de ce o vesta inalta si, deci, mai putin decoltata, in stilul celor pentru costumele de zi, nu e potrivita la un smoching cu un singur nasture. Mai degraba, ar fi nimerit sa o purtati la un sacou cu doi nasturi; la o astfel de tinuta, vesta moderna aduce un plus de eleganta sobra, la fel cum vesta obisnuita da un aer de autoritate costumelor „Business”. Totul e sa va asigurati ca are cel putin un decolteu mediu, pentru a nu interfera cu „V”-ul creat de croiala sacoului.

Vestele moderne sunt realizate cu spate plin, privand astfel purtatorul de confortul unui model cu spatele gol (asa cum sunt vestele clasice). Unii domni vad in acest lucru un pretext de a renunta la sacou cu prima ocazie ivita, inchipuindu-si ca bucata de matase de la spate substituie cu eleganta lipsa jachetei. Acest lucru nu poate fi mai departe de adevar. De altfel, dupa cum bine stiti, regula conform careia nu ar trebui sa va dezbracati de sacou la un eveniment „Black Tie” trebuie respectata cu sfintenie. Cat priveste vesta si daca o purtam descheiata sau nu, trebuie precizat ca, la vestele cu mai mult de patru nasturi, ultimul nasture e obligatoriu sa ramana intotdeauna desfacut.

Detalii moderne

Detaliile vestei sunt de obicei finisate in satin sau, mai rar, in grosgrain si ar trebui sa se asorteze cu reverele sacoului pe care il purtati. Casmirul sau catifeaua sunt si ele alegeri inspirate, conturand un look care inspira lux si siguranta de sine. In cazul in care va cumparati vesta separat (deci nu ca set, impreuna cu smochingul), tineti cont de faptul ca vestele din lana nu vor fi identice cu materialul din care e facut costumul, si s-ar putea ca acest lucru sa afecteze armonia ansamblului. Cu alte cuvinte, in astfel de situatii e mai intelept sa va orientati catre o vesta din matase.

Aceasta mica dificultate dispare in momentul in care alegeti o vesta colorata sau cu imprimeu, pentru ca ea nu mai trebuie sa se asorteze cu smochingul si, prin urmare, aveti mai multa libertate in alegerea materialului. Cu toate acestea, va recomandam prudenta inainte de a cumpara o vesta „nonconformista”: culoarea si tipul de imprimeu conteaza enorm si s-ar putea fie sa potenteze, fie sa anuleze rafinamentul tinutei dumneavoastra.

Related Posts