Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Cum poti personaliza un costum Black Tie

 

Cei familiarizati indeaproape cu stilul „Black Tie” clasic stiu ca a incerca sa-i schimbi detaliile atat de armonios puse la punct e o sfidare a perfectiunii. Totusi, cum perfectiunea este o notiune relativa, se pare ca exista intotdeauna loc pentru interpretari personale. Asa au aparut alternativele la stilul clasic, pe care le vom discuta imediat si care, in esenta, reprezinta o incalcare cu bun-gust a normelor de eticheta, din dorinta de a ne manifesta creativitatea si de a ne exprima personalitatea prin intermediul tinutei.

Inainte sa treci la treaba…

Secretul unui act atat de temerar este sa intelegem ca exista o diferenta intre a adapta cu eleganta traditia la un suflu ceva mai modern si a incalca orbeste regulile clasice din dorinta de a epata sau dintr-o cunoastere precara a acestora. Inainte de a experimenta cu variatiile codului „Black Tie”, va sugeram sa va insusiti notiunile lui fundamentale, pentru ca incercarea dumneavoastra de a-l personaliza sa aiba succesul scontat. Cu alte cuvinte, nu poti incalca regulile cu maiestrie daca nu stii mai intai care sunt acestea. Cei care sunt in cautarea catorva trucuri rapide pentru a-si improspata tinuta de seara le vor gasi in acest articol – trebuie doar sa aiba rabdarea de a-l parcurge pana la sfarsit.

Asa cum era de asteptat, atunci cand va construiti o tinuta de seara care nu respecta intru totul rigorile stilului e important sa apelati la discretie. Dictonul „less is more” nu putea fi mai potrivit in astfel de situatii, cu atat mai mult cu cat codul vestimentar pe care v-ati propus sa il personalizati este insasi definitia rafinamentului sobru. In consecinta, limitati-va sa reinterpretati doar cate un element pe rand, si nu incercati sa reinventati intregul ansamblu „Black Tie”: cateva mici schimbari de bun-gust pot fi placute din punct de vedere estetic, insa prea multe adaugiri stridente vor perverti scopul formal al unui costum de seara. Nu in ultimul rand, tineti cont de faptul ca varsta dumneavoastra, precum si natura evenimentului la care veti purta tinuta vor influenta considerabil care dintre optiunile de mai jos sunt potrivite pentru ocazie si care nu.

Cum sa adaugi culoare la o tinuta de seara

Cea mai la indemana modalitate de a personaliza un costum „Black Tie” este sa imprimati tinutei o pata de culoare. Atentie insa: combinarea prea entuziasta a culorilor poate avea rezultate ilare, de un amatorism care va scade gradul de prestanta al smochingului de seara, transformandu-l intr-un simplu costum de ocazie. Pentru a evita astfel de efecte dezastruoase, ar fi intelept sa va insusiti urmatoarele recomandari:

Alegeti un singur accesoriu colorat – Introducerea mai multor accesorii contrastante in formatul bicolor al tinutei ii stirbeste din integritatea formala, fragmentand-o vizual in cateva piese mici si cu o importanta estetica mai redusa decat cea a costumului privit ca ansamblu.
Incadrati elementul colorat intre piesele negre – Mai exact, folositi culorile doar la acele piese care sunt incadrate de negrul sacoului si al pantalonilor. Cu alte cuvinte, limitati-va la vesta, brau, camasa si la batista de buzunar, pentru a va asigura ca detaliul inedit pe care l-ati adaugat tinutei ramane in armonie cu intregul.
Orientati-va catre culori bogate si pline – Singurele tonalitati capabile sa infrumuseteze compozitia unei tinute „Black Tie”, caracterizata deja printr-un contrast dramatic intre alb si negru, sunt cele din aceasta categorie: burgundy, mov-pruna, verde inchis, auriu intens.

Variatii pe tema sacoului

Regula de baza cand vine vorba de personalizarea sacoului este ca modelele diferite de cele clasice sunt potrivite doar la evenimente mai putin formale, ca de pilda petrecerile private organizate acasa sau intr-un restaurant. Pe langa asta, atunci cand purtati un astfel de sacou, celelalte elemente ale tinutei trebuie sa respecte canonul clasic.

Cea mai populara alternativa la sacoul traditional „Black Tie” ramane celebra „smoking jacket”, de la care a si evoluat smochingul formal. Croita intr-o varietate de stiluri, aceasta este realizata de obicei din catifea in nuante inchise de verde, violet, rosu sau albastru. Cele mai autentice modele sunt inchise fie la un rand, fie la doua randuri de nasturi, au un frumos guler-sal in locul reverelor ascutite (finisat cu acelasi tip de material din care e facuta jacheta) si renunta la nasturii obisnuiti in favoarea inchizatorilor de tip „frog” – un snur decorativ impletit, prin care se trece nasturele.

In perioada interbelica erau extrem de apreciate modelele hibride care reprezentau o ingemanare dintre aceasta jacheta cu destinatie casual si smochingul clasic. Aceste creatii, facute tot din catifea, pastrau insa detaliile sacoului traditional: modelele cu doua randuri de nasturi erau incheiate in nasturi standard si etalau revere ascutite dar nesatinate, pe cand cele la un singur rand de nasturi aveau guler-sal imbracat in matase si butoni eleganti. Variantele ceva mai contemporane ale acestor sacouri arata intocmai ca un smoching „Black Tie”, cu exceptia materialului din care sunt realizate si care este, invariabil, catifeaua.

Brauri si veste iesite din tipare

Din capul locului trebuie sa precizam ca vesta/braul si papionul nu sunt menite sa fie purtate ca un set, prin urmare rezistati tentatiei de a le alege in aceeasi culoare si cu acelasi model. Tinutele „Black Tie” se aseamana si asa destul de mult cu o uniforma, astfel incat nu incercati sa accentuati acest lucru. (Ca sa nu existe nelamuriri, aceasta regula nu se refera si la accesoriile de culoare neagra.)

Optiunea care va ramane este sa purtati fie o vesta din jacard, fie un brau colorat, fie un papion cu un model interesant. Bineinteles, pentru a pastra integritatea ansamblului formal, moderatia este esentiala. Rezumati-va la culori pline, care se integreaza armonios in juxtapunerea dintre negru si alb, ocolindu-le pe cele stridente sau prea deschise, pentru ca vor perturba echilibrul cromatic al tinutei.

Trebuie mentionat totusi ca astfel de inovatii reduc din sobrietatea costumului clasic „Black Tie” si ar trebui afisate doar la seratele mai putin oficiale. Daca, dimpotriva, cautati sa sporiti prestanta smochingului negru, purtati-l impreuna cu o vesta alba, din bumbac pique. Aceasta variatie stilata – care se potriveste perfect cu camasa de ceremonie cu guler „wing” si cu un sacou cu revere ascutite – era la moda in anii ’20 si ’30, fiind rezervata pentru ocaziile cele mai formale pana la inceputul anilor ’70. Astazi, ea ramane o alternativa eleganta la stilul clasic.

Related Posts