Accesorii barbati, Uncategorized

Black Tie: Cum alegem pantofii de seara

1

Asa cum era de asteptat, pantofii potriviti pentru stilul „Black Tie” clasic se incadreaza in aceleasi norme de minimalism estetic ca si restul tinutei. Forma pantofilor aduce aminte de comozii papuci de casa, tocmai in ideea de a face piciorul cat mai suplu si mai ingust.

Cat priveste materialul din care sunt fabricati, timp de un secol s-au purtat exclusiv pantofi de lac, modelele din piele de vitel incepand sa fie acceptate ca alternativa in jurul anilor 1950. In ambele cazuri, incaltamintea de seara se distinge printr-un luciu pronuntat, menit sa complimenteze finisajele din matase ale smochingului si sa sublinieze contrastul sofisticat de texturi atat de propriu codului vestimentar „Black Tie”.

Pantofii in stil „pump”

Denumiti si „opera pumps” sau „court shoes”, acestia intruchipeaza pantofii clasici, cu toc jos si talpa usoara. Acesti pantofi isi au originile in codul vestimentar purtat la curtile regale in secolul al XVIII-lea, design-ul lor schimbandu-se foarte putin in cei 300 de ani care au urmat. Vestigiu al unei ere in care moda masculina era mult mai efeminata (se purtau cu pantaloni pana la genunchi si ciorapi lungi de matase) si reflecta candoare si sensibilitate, pantofii in stil „pump” sunt adesea gresit perceputi de catre costumierii contemporani. Cu toate acestea, cunoscatorii fini continua sa aprecieze eleganta aristocratica a acestui tip de incaltaminte, creat exclusiv pentru interior.

Pantofii „pump” de seara sunt decorati cu o fundita din matase, ce poate fi infoiata sau plata si care are o functie estetica deosebit de importanta in intreg ansamblul „Black Tie”. In primul rand, e menita sa se coordoneze cu papionul, iar prezenta ei reprezinta un fel de semnatura finala a tinutei. Apoi, „pacaleste” ochiul sa vada o caputa mai mica, creand iluzia de picior ingust si delicat. Desi ar parea firesc ca materialul sa se asorteze cu finisajele sacoului si, prin urmare, sa fie din satin sau grosgrain, in functie de revere, fundita pantofilor este aproape intotdeauna din grosgrain. Asta deoarece nota de stralucire a costumului se regaseste deja in pielea lacuita, astfel incat fundita e aleasa sa echilibreze luciul pantafilor, si nu sa-l exacerbeze.

Cum acest tip de pantofi a fost creat pentru dans, are de obicei interiorul matlasat, pentru a fi cat mai comod. Avand in vedere forma usoara, „turnata” pe picior, si lipsa sireturilor sau a cataramelor cu care sa fie fixati, e necesar sa alegeti o pereche de pantofi care vi se potriveste perfect. Ideal ar fi ca pantofii dumneavoastra sa fie facuti la comanda; in cazul in care ii cumparati totusi din magazin, tineti cont de faptul ca ii veti purta cu sosete foarte fine, asa ca alegeti o pereche cu jumatate de masura mai mica.

Pantofii in stil „Oxford”

Mai putin formali decat modelul „pump”, pantofii de seara cu sireturi se bucura de o traditie impresionanta, care dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Design-ul low-cut al pantofilor „Oxford” isi capata eleganta de la conturul delicat si usor arcuit, precum si de la faptul ca se potriveste perfect pe forma piciorului. De altfel, acest tip de pantofi este mult mai comod, usor de purtat si acomodeaza pe toata lumea, lucru mai dificil de intalnit in cazul pantofilor in stil „pump”.

Pentru a se incadra in rigorile de minimalism rafinat ale tinutelor de seara, pantofii cu siret trebuie sa fie cat mai simpli posibil, neincarcati de cusaturi decorative. Prin urmare, alegeti intotdeauna pantofi cu varful simplu si ocoliti versiunile „cap-toe”. De altfel, dintre toate tipurile de pantofi cu siret, cei „Oxford” sunt singurii potriviti pentru un smoching „Black Tie”, incaltamintea in stil „wingtip” sau „brogue” fiind mai putin eleganta si pretandu-se mai degraba la costumele de zi. Cel mai formal model disponibil este „balmoral”, considerat drept etalon de catre expertii in eticheta, tocmai datorita simplitatii cusaturilor si liniilor armonioase pe care le afiseaza.

Sosetele pentru tinutele „Black Tie”

Cand imbracati un smoching clasic, fiecare detaliu al tinutei trebuie sa respecte aceeasi nota de distinctie si rafinament, lucru valabil inclusiv pentru sosetele pe care le purtati. Alegerea traditionala o reprezinta sosetele din matase neagra, derivate din ciorapii lungi purtati de aristocrati impreuna cu pantalonii pana la genunchi. Luciul subtil al materialului complimenteaza benzile din satin aplicate peste cusatura pantalonilor, facand o trecere eleganta de la stofa mata a costumului la finisajul lustruit al pantofilor.

Cateva sfaturi pretioase:
– la un smoching „midnight blue” veti alege sosete de aceeasi culoare ca si costumul;
– pe langa matase, sunt permise sosetele din bumbac ecosez cu nervuri fine sau chiar din lana de cea mai buna calitate;
– pantofii „pump” se poarta numai cu sosete foarte subtiri;
– indiferent de culoare sau material, sosetele pentru tinutele „Black Tie” trebuie sa fie lungi pana la genunchi, pentru a nu lasa pielea la vedere atunci cand va asezati sau stati picior peste picior.

Related Posts