Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Sfaturi pentru alegerea camasii

camasa la comanda

O camasa buna are balene detasabile pentru guler, in caz ca forma o cere. Ele asigura o linie corespunzatoare a gulerului si previn rasucirea in sus a varfurilor sale. Este foarte important acest aspect, mai ales atunci cand camasa este purtata cu cravata.

Originea platcii se regaseste in stilul traditional de confectionare a camasii. Deoarece oamenii au in general umerii de inaltimi diferite, platca se utilizeaza pentru a ajusta perfect croiala camasii la statura clientului. In cazul camasilor la comanda, modelele se potrivesc perfect. De exemplu, dungile sau carourile trebuie sa se imbine exact acolo unde umarul intalneste maneca.

Cusaturile „frantuzesti” se utilizeaza la acele parti ale camasii care sunt predispuse unei uzuri mai puternice, si astfel se asigura durabilitatea cusaturii. Cu cat cusatura are mai multe impunsaturi, cu atat va fi mai durabila, o cusatura buna avand circa opt impunsaturi per centimetru. Materialul se utilizeaza cu generozitate la fabricarea camasilor de calitate, astfel incat acestea sa nu iasa din pantaloni la spate sau in partile laterale.

Spatele este croit putin mai lung decat fata pentru a sta elegant chiar si cand purtatorul camasii se apleaca. Lungimea este corecta daca partea din fata si cea din spate se pot uni intre picioare.

Nasturii traditionali din sidef sunt caracteristica obligatorie a unei camasi bune, pentru ca sunt foarte rezistenti. Fenta este bine sa fie dubla, deoarece este mai solida; insa aceasta poate arata usor rustica, prin urmare camasile mai rafinate tind sa aiba o fenta simpla. De asemenea, la camasile de calitate, materialul se pliaza de cateva ori acolo unde intalneste manseta.

TESATURI

Batistul din bumbac este o tesatura simpla, din fibre fine, de foarte buna calitate. Poplinul are o densitate mai mare, care da aspectul materialul.

„Oxfordul” este o tesatura mai aspra, care combina fibrele vopsite cu cele nevopsite. Din ea se realizeaza camasi moi, mai rezistente. Exista mai multe varietati de tesatura „Oxford”, dar camasile facute din ele au un aspect mai putin rafinat decat cele din batist sau poplin.

„Oxford Royal” este versiunea mai rafinata a tesaturii „Oxford”. O camasa realizata din aceasta tesatura este mult mai matasoasa si mai moale la atingere decat una fabricata din tesatura „Oxford” obisnuita.

„Sea Island” este intotdeauna bumbacul cel mai scump – el este tesut dintr-un numar mai mare de fibre decat poplinul, fapt care ii da acestui material un aspect matasos. In timp ce poplinul are circa 100 de fire per 2,54 cm, tesatura „Sea Island” are 140 de fire per 2,54 cm. Ca urmare, dungile si carourile acestui material sunt mai clar definite, iar culorile – mai profunde si mai puternice, material fiind mai potrivit pentru modelele care ies mai mult in evidenta. Acest material este atat de fin incat uneori este confundat cu matasea. Materialul striat are o structura diagonala caracteristica, asemanatoare celui folosit la pantalonii reiati. Aspectul tipic, usor lucios al materialului striat confera camasilor simple un accent interesant.

„Pinpoint” este o combinatie intre poplin si tesatura „Oxford”. Materialul este tesut din bumbac cu fibra lunga si, ca in cazul tesaturii „Oxford”, numai firele rasucite sunt vopsite.

Tesatura „herringbone” este inrudita cu cea striata. In ambele cazuri, fibrele sunt tesute astfel incat sa formeze o structura diagonala. Pentru a obtine efectul tipic „herringbone”, directia diagonalelor se schimba la intervale de cinci minute, luand nastere un model in zig-zag.

Desi camasile de matase pot fi cumparate azi de la orice colt de strada, cele de calitate cu adevarat superioara sunt inca foarte scumpe.

Bumbacul periat este folosit la camasile usoare, indicate pentru activitatile din timpul liber. Este produs in variante fara imprimeuri, cu diferite carouri sau cu model scotian. In Europa, bumbacul periat este deosebit de popular, mai ales in stilul faimoaselor carouri Tattersall.

Un alt material clasic pentru vestimentatia de timp liber esteViyella”, o tesatura mixta, care combina caldura lanii cu confortul bumbacului. „Viyella” este utilizata mai ales pentru producerea camasilor cu model Tattersall.

Related Posts